Jeseníky lákají návštěvníky. Celoroční aktivity zvýšily zájem

0

české horské regiony, Jeseníky, celoroční aktivity, návštěvnost, zimní sezona, blog, blogall


Rozšiřující se nabídka celoročních aktivit v českých horských regionech zvyšuje jejich návštěvnost. V Jeseníkách se díky různým atrakcím návštěvnost zvýšila o 10 % oproti roku 2019.

Návštěvnost horských regionů v Česku prochází výraznými změnami, zejména díky širší nabídce aktivit, která je dostupná po celý rok. Jedním z klíčových faktorů této proměny je měnící se klima, jak uvedl Tomáš Rak ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

„Zimy jsou stále kratší a teplejší, což pro provozovatele lyžařských středisek znamená vyšší náklady. Aby mohli vyrovnat ztráty ze zimního období, musí nabízet celoroční aktivity,“ vysvětlil Rak.

Celoroční nabídka aktivit prospívá celé oblasti Jeseníků, což se projevuje i na návštěvnosti. „V porovnání s rokem 2019, který bereme jako základní srovnávací bod, je dnes návštěvnost Jeseníků o deset procent vyšší. Přispívá k tomu právě rozmanitá nabídka celoročních aktivit,“ zdůraznil Rak.

Návštěvníci jesenického areálu Kopřivná mají k dispozici řadu aktivit od jara do podzimu. Mezi nejpopulárnější patří biketrail, horské buginy a boulderové lezení. „Celoroční provoz nám umožňuje mít stálé zaměstnance, což eliminuje potřebu každoročního hledání sezónních pracovníků,“ uvedl Jan Lešatka z resortu Kopřivná.

I přesto zůstává hlavní sezona zimní. „Letní sezona se postupně prodlužuje a trvá prakticky od května do konce října. Nicméně dvě třetiny návštěvníků přicházejí v zimě, zatímco na léto připadá jedna třetina,“ popsal Lešatka.

„Zimní dny mohou přilákat až 1 500 až 1 700 návštěvníků, zatímco letní dny přivádějí zhruba 200 lidí,“ dodal. Letní provoz je méně nákladný, odpadá nutnost zasněžování a strojového úpravy sjezdovek. Nicméně náklady spojené s novými atrakcemi stále zůstávají.

„Léto nám pomáhá vyrovnávat zimní ztráty, ale například velmi špatnou zimu jako nedávno, léto plně kompenzovat nedokáže,“ podotkl Lešatka.

Podle Tomáše Raka je letní nabídka pro areály ekonomickým přínosem. „Lidé, kteří přijíždí do bikeparku, utratí peníze za lanovku, občerstvení a další věci, což přináší určitý příjem,“ sdělil Rak.

Beskydská oblast Bílá také vsadila na letní aktivity, aby udržela zaměstnance po celý rok. „Vyškolení pracovníci pro obsluhu lanovky nám po sezóně odcházeli, takže jsme museli investovat do letních aktivit jako přírodní traily a naučné stezky,“ řekl Jaroslav Vrzgula z areálu Bílá.

Změna původně zimních areálů ovlivňuje i činnost horské služby. „K běžným zásahům v létě přibyly zásahy v bikeparcích, které bývají ve strmém a těžko přístupném terénu,“ uvedl René Mašín, ředitel Horské služby ČR. „V létě musíme často zraněné transportovat pěšky na speciálních nosítkách, což je náročné,“ dodal.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář