Klimkovická sanatoria se mění! Investují do robotická chůze a kognitivní terapie

0

psychologie, sanatorium, robotická chůze, kognitivní terapie, rostoucí poptávka, blog, blogall, zdravetrendy


Psycholog Miloslav Šebela, který pracuje v sanatoriích 30 let, vzpomíná na změny ve skladbě pacientů a složitější povahy případů. Zatímco v 90. letech zvládal klienty sám, dnes mu pomáhá tým psychologů.

„Když lázně v Klimkovicích začínaly, byla tady trošku jiná atmosféra, jiná skladba pacientů. Nebyly tady ještě ty vážné případy, které dnes vyžadují už větší kolektiv i těch psychologů,” vzpomíná psycholog Miloslav Šebela, který v sanatoriích pracuje již 30 let.

V 90. letech dokázal Miloslav Šebela zvládnout klienty sám. Dnes mu už pomáhá celý tým psychologů. Péče o pacienty se také výrazně změnila. Tenkrát se řešily hlavně adaptace po operacích u gynekologických pacientek a občas problémy dětí, které hůře snášely pobyt. Dnes jsou však sanatoria plná pacientů s vážnějšími poúrazovými stavy.

Podle Šebely si klienti často přiváží do lázní své problémy z domova a teprve tady mají čas je řešit. Sanatoria se nyní zaměřují na kognitivní terapie s využitím moderní techniky, což je velký pokrok oproti předchozím letům.

Ředitel Sanatorií, Jozef Dejčík, prozradil, že instituce plánuje investovat do robotického přístrojového vybavení. „Letos realizujeme investici zhruba za 6,5 milionů korun, která bude zaměřená na rozvoj robotické chůze pacientů a nácvik jemné a hrubé motoriky, jak u dospělých, tak i dětských pacientů,” upřesnil Dejčík.

Za 30 let provozu sanatorií prošlo jejich branou asi 160 tisíc pacientů. Zájem o léčbu momentálně trojnásobně převyšuje kapacitu. Kvalita péče fyzioterapeutů a lepší informovanost klientů přispívá ke stále rostoucí poptávce.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář