Počet dětí v MŠ a ZŠ klesá, ale střední školy v Moravskoslezském kraji rostou pátý rok po sobě

0

počet dětí, mateřské školy, základní školy, střední školy, Moravskoslezský kraj, Hodslavice, Kunín, Libhošť, Mořkov, Rybí, Šenov u Nového Jičína, Životice u Nového Jičína, Býkov-Láryšov, Úvalno, Dlouhá Stráň, Mezina, Moravskoslezský Kočov, Oborná, blog, blogall


Počet dětí v mateřských školách se snížil, zatímco počet žáků na základních školách po loňském nárůstu opět klesl. Na středních školách v Moravskoslezském kraji počet studentů roste pátý rok po sobě díky silným ročníkům. Školy mají stále dostatečnou kapacitu.

Počet dětí navštěvujících mateřské školy se v meziročním srovnání snížil. V základních školách, po loňském nárůstu, opět klesl počet žáků. Naopak na středních školách v Moravskoslezském kraji se počet studentů již pátý rok po sobě zvyšuje. Tyto údaje poskytl Patrik Szabo z Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě.

Hlavním důvodem pokračujícího nárůstu studentů na středních školách je příliv silných ročníků dětí narozených v letech 2007 až 2010. „Po dlouhodobém poklesu od školního roku 2006/07 se počty žáků na středních školách v posledních pěti letech zvyšovaly,“ upřesňuje Szabo.

Pouze za poslední rok přibylo v kraji přes dva tisíce středoškoláků, za posledních sedm let přes čtyři a půl tisíce. V současnosti navštěvuje střední školy v kraji více než 52 tisíc studentů. Roste také počet tříd a učitelů – za sedm let přibylo 155 tříd a vytvořilo se 602 plných úvazků. „V příštích letech je očekáván další nárůst středoškoláků,“ dodává Szabo.

Hejtmanství informuje, že místa na středních školách jsou stále dostatečná a školy mají ještě rezervy, aktuálně jsou naplněné přibližně ze dvou třetin. „Současná kapacita středních škol je dostačující a nabízejí pestrou nabídku oborů,“ uvedl Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana.

V základních školách se počet dětí v posledních sedmi letech mění. Aktuálně je v základním vzdělávání o třináct set dětí méně než v minulém školním roce, ale o 777 více než před dvěma lety a o 508 více než před sedmi lety. Avšak podíl dětí na nižším stupni klesá. Také se za uplynulých sedm let počet tříd zvýšil o 435, přestože počet žáků neklesá. „Průměrně na jednu třídu připadá 18,5 žáků,“ uvádí Szabo. Počet učitelských míst vzrostl za stejné období o 1061 plných úvazků.

Mateřské školy zaznamenaly meziroční pokles počtu dětí o přibližně pět set. Za posledních sedm let klesl také celkový počet dětí ve školkách. Přestože byl aktuální počet dětí ve školkách nižší než v roce 2017/18, počet tříd vzrostl o 103. V důsledku toho se snížil průměrný počet dětí na třídu z 22,4 na 21. Počet učitelských úvazků se zvýšil o 440.

Jedním z důvodů je nerovnoměrný rozvoj bytové výstavby v kraji. Například v Bohumíně, kde se intenzivně staví nové byty, otevřeli novou třídu mateřské školy. „Bohumín zaznamenal zvýšený příliv mladých rodin s dětmi,“ uvedla Jana Končítková, mluvčí tamní radnice.

Město Havířov od září otevře dvě nové třídy, zatímco Opava plánuje otevření celé nové školky. „Počet nejmladších dětí mírně roste,“ uvedl Jiří Ondráček, mluvčí radnice v Bruntále. Naopak s novou třídou ve školce zatím nepočítají.

Na jiných místech počet dětí klesá, ale třídy zůstávají otevřené. „Očekáváme mírný pokles počtu nejmenších dětí, což umožní přijetí dětí mladších tří let,“ sdělil Martin Otipka, mluvčí radnice v Porubě. Podobnou situaci hlásí také Nový Jičín a Krnov.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář