Průlomový zákrok zmírnil bolest Pavlovy ruky po 8 letech trápení

0

Pavel Bartoniček, neuromodulace, Fakultní nemocnice Ostrava, neurostimulátor, bolest pravé ruky, blog, blogall, zdravetrendy


Pavel Bartoniček, který osm let trpěl bolestmi pravé ruky, podstoupil průlomový zákrok neuromodulace v Fakultní nemocnici Ostrava. Lékaři mu implantovali elektrody do epidurálního prostoru a neurostimulátor pod kůži.

Bolestmi trpěl 52letý Pavel Bartoniček dlouhých osm let, než se rozhodl pro zásadní změnu. „V pravé ruce nemám vůbec sílu, a proto nemůžu ani pořádně držet svoji soupravu k focení letadel,“ popsal Pavel svůj stav před implantací.)

Odborníci z Centra pro léčbu bolesti Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) se nakonec rozhodli pro moderní metodu neuromodulace, která byla dosud využívána převážně pro dolní část páteře. „Tato metoda u Pavla pomohla díky implantaci elektrod do epidurálního prostoru páteřního kanálu. Pod kůži jsem mu voperovali neurostimulátor, který s elektrodami komunikuje,' vysvětluje vedoucí lékařka Alena Mátlová.

Neurostimulátor stimuluje bolestivé oblasti těla a místo bolesti pacient cítí lehké elektrické brnění. Intenzitu tohoto brnění si může sám regulovat pomocí aplikace na mobilním telefonu,“ dodává biomedicínský inženýr Roman Stodůlka.

Operace se provádí za plného vědomí pacienta, což výrazně zvyšuje její rizikovost. „Stimulujete krk, což může vést k zastavení dechu, poškození míchy, a dokonce i ochrnutí,' upozorňuje primář Neurochirurgické kliniky FNO Tomáš Hrbáč. Tým lékařů při této operaci provedl důležitý a náročný zákrok, který přinesl pozitivní výsledky.

Pavel Bartoniček říká, že mu zákrok výrazně pomohl. „Byl jsem velmi překvapen, jak bolest ustoupila. Nastavil jsem si zařízení na podprahovou stimulaci a jednou až dvakrát denně si nastavím intenzivnější brnění. Dříve byly bolesti během bouřek téměř nesnesitelné, teď je situace naprosto odlišná,' popisuje své zkušenosti.

Po několika týdnech po implantaci je patrné, že jeho tělo neuromodulační sadu dobře přijalo. Zatímco metodu neuromodulace u dolní části páteře lékaři v Ostravě využívají už od roku 2010, v oblasti krční páteře byla prováděna poprvé právě u Pavla Bartonička.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář