Bezpečně na festivalech

MS kraj - chystáš se na festival?


Bezpečně na festivalech

MS kraj - chystáš se na festival? 

Osobní věci Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Muži, vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách u kalhot. Nenechávejte kabelku nebo peněženku bez dozoru. Peněženku nenechávejte v horní části kabelky, ale spíše vespod. Nenoste cennosti a doklady v průhledných taškách nebo "síťovkách". Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku v kapse při sobě, zloději využívají tlačenice a nepozornosti. Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód. Větší finanční hotovosti nevystavujte, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí. Při konzumaci alkoholu buďte obezřetní a vnímejte okolí.

Pořízení vstupenek Kupujte lístky na ověřených serverech a na oficiálních místech prodejců. Neposílejte nikomu platbu předem, pokud se nejedná o oficiálního prodejce. Nenechte se zlákat nápadně nízkou cenou vstupenky, může se jednat o podvod.

Parkování Vybírejte hlídaná parkoviště, snížíte tím riziko krádeží. Při odchodu od vozidla se ujistěte, že je uzamčeno, uzavřená okna i kufr. Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady od vozu, navigaci, kameru a další věci v autě na viditelném místě. Uschovejte mimo viditelné místo i věci bez hodnoty (prázdnou igelitovou tašku), mohou být lákadlem pro pachtelé. Vhodná je instalace autoalarmu, nebo jiného zabezpečovacího systému

Cestování v MHD Jestliže využijete městské hromadné dopravy, buďte pozorní i zde. Zloději se zaměřují totiž i na kapesní krádeže v hromadných prostředcích. Své tašky, kabelky, batůžky mějte na očích, nejlépe vpředu na sobě či při sobě. V žádném případě neodkládat věci na sedačky vedle sebe. Většina cestujících kouká do mobilních přístrojů, i zde je potřeba být opatrný a vnímat své okolí.

Stanování Pokud budete na festivalu nocovat, nenechávejte ve stanech finanční hotovost, mobilní telefony, osobní doklady a jiné cennosti. Pokud je areál vybaven bezpečnostními skříňkami, zvažte možnost uschování svých věcí.

Co dělat v případě, že se stanete obětí protiprávního jednání? Při odcizení nebo ztrátě platební karty, tuto neprodleně zablokujte u své banky. Sim kartu zablokujte u svého operátora. Krádež nebo ztrátu osobních věcí a dokladů okamžitě oznamte na nejbližší oddělení Policie ČR nebo linku 158 – může dojít k jejich zneužití.



Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
por. Bc. Martina Jablońská
oddělení prevence



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy