Brankářská krize Sigmy - nový trenér, nové naděje

Gólmanské problémy SK Sigma Olomouc pokračují. Brankář Matúš Macík udělal několik chyb, Tomáš Digaňa také zklamal a Jakub Trefil nedostal šanci. Trenér brankářů Lovásik odešel, nový trenér je Otakar Novák. Sigma hledá stabilitu v bráně, zváží hostování a příchody brankářů.


Gólmanské problémy klubu SK Sigma Olomouc jsou již delší dobu aktuálním tématem. Brankářská jednička Matúš Macík během uplynulé sezóny vytvořil několik výrazných chyb, například v zápase proti Pardubicím, kde mu pod nohou proklouzla přihrávka od obránce Beneše přímo do branky. Sigma kvůli této chybě ztratila dva důležité body.

Další brankář, Tomáš Digaňa, nepředvedl o mnoho lepší výkon. V domácím utkání proti Plzni inkasoval nepříjemný gól od Dweha, což bylo rovněž výsledkem jeho vlastních chyb. I tento zápas měli Hanáci dobře rozehraný, ale kvůli chybám brankáře se jim nepodařilo získat potřebné body.

Třetí brankář, Jakub Trefil, se v uplynulém ročníku Fortuna:ligy do prvoligového zápasu vůbec nedostal, ačkoliv sezónu předtím odchytal 19 zápasů. Ani on však nezůstal bez chyb, například v zápase proti Liberci, kdy inkasoval zdánlivě jednoduchou střelu ze střední vzdálenosti. Trenér brankářů, Tomáš Lovásik, se všemožně snažil své svěřence dostat do psychické pohody, ale závěrečné fáze sezóny odchytal dvacetiletý Tadeáš Stoppen a i on dostal 15 gólů v posledních šesti zápasech, což je vysoké číslo.

Sportovní manažer Sigmy Ladislav Minář uvedl: „Mají máslo na hlavě, i když nehrají jen brankáři. Chyby dělali všichni, ale tohle se prostě sešlo v nevhodné době, takže i při snaze o změnu jsme dostali kuriózní góly. Nevycházelo to, ale to neznamená, že kluci nejsou šikovní brankáři.'

Lovásik, který připravil pro velký fotbal například Aleše Mandouse, jenž se z Olomouce přestoupil přímo do Slavie, nakonec u prvního týmu Sigmy skončil a přesouvá se k béčku. Nový trenér Tomáš Janotka, který převzal otěže A-týmu, si přivedl nového realizačního týmu včetně nového trenéra brankářů Otakara Nováka.

Janotka uvedl: „Má zkušenosti jako hráč i jako trenér. Umí dobře pracovat s mladými kluky, proto si myslím, že je pro nás ideální. Věřím, že bude dobře fungovat i spolupráce s Tomášem Lovásikem v béčku.“ Nicméně, Janotka na startu přípravy nebude mít jednoduchou pozici. Musí mezi brankáři znovu nastolit pohodu a naučit je podávat stabilní výkony.

Posun v brankářské hierarchii není jasný. Jakub Trefil míří na roční hostování do slovenského Komárna, které postoupilo do tamní nejvyšší soutěže. Tomáš Digaňa nepředvedl prvoligové standardy ani v jednom z deseti zápasů a Matúš Macík možná v Sigmě skončí. Stoppen má velkou perspektivu, ale otázka zůstává, zda je skutečně připraven být jedničkou Sigmy.

V B-týmu se pod Janotkou skvělými výkony blýskal Jan Koutný, ale devatenáctiletého nováčka bez prvoligových zkušeností není moudré hned postavit do brány. „Brankáři jsou pro nás téma. Prvním impulzem byl příchod Oty Nováka na pozici trenéra brankářů. Teď se můžeme bavit o nějakém posílení nebo odchodu, ale všichni, co tu jsou, mají plnohodnotnou smlouvu a počítáme s nimi do přípravy,“ uvedl Janotka. I proto se dá očekávat, že Sigma bude chtít v brankovišti posílit, zvláště pokud se najde vážný zájemce o služby Macíka. Brankářské problémy v Olomouci totiž trvají již dvě sezony.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024