Bývalé hornické zdravotnické středisko v Ostravě-Heřmanicích ožije díky rekonstrukci

Bývalé zdravotnické středisko pro horníky v Ostravě-Heřmanicích projde rekonstrukcí. Firma, která chátrající budovu před několika lety koupila, zahájila sanační práce a brzy začne s kompletní renovací. Po opravě se zde plánuje otevření stavebního centra poskytujícího servis pro stavebníky.


Stavební firma se pustila do rekonstrukce staré budovy známé jako ambulatorium v Heřmanicích. Cílem projektu je vytvořit komplexní zázemí pro všechny, kdo se chystají stavět. Hoffmann to popisuje jako místo, kde lidé najdou nejen architekty, zedníky či instalatéry, ale také služby spojené s kolaudací staveb.

K rekonstrukci přistupuje s respektem k historii budovy. „Plánujeme návrat původní cihelné podoby v duchu socialistického realismu padesátých let a přidáme moderní třetí patro z opalovaných desek s rozsáhlým prosklením,“ uvedl Hoffmann. Tímto pojetím chtějí zachovat historický ráz stavby a zároveň ji obohatit o moderní prvky.

Historie této budovy je velmi zajímavá. Šachta, jejíž součástí je ambulatorium, byla několikrát přejmenována. Začínala jako šachta Viktorie, později nesla jméno Stalin s přídomky Generalissimus a Velkodůl, následuje Rudý říjen a nakonec důl Heřmanice. Firma DeMann budovu koupila od jiného soukromého vlastníka a od státního podniku Diamo odkoupila další pozemky pro budoucí parkoviště.

Ambulatorium je jednou z posledních budov někdejšího dolu Heřmanice. Těžba uhlí zde začala v první polovině 19. století a zdejší zdravotnické zařízení se specializovalo na léčbu dýchacích potíží horníků. Těžba uhlí v Heřmanicích skončila v roce 1993 a o pět let později byla srovnána se zemí dominanta důlní jámy.

Budova se nachází u točny autobusů a trolejbusů na okraji zrekultivované oblasti po těžebních objektech. V blízkosti stojí jedna z největších a nejstarších hald důlního odpadu na Ostravsku, jejíž sanace zatím není dokončena. V sousedství ambulatoria se nachází bývalý kulturní dům dolu, kde dnes soukromá společnost vyrábí obalové materiály.

O projektu se v Heřmanicích mluví s nadějí. Místní obyvatelé vítají aktivity směřující k oživení bývalého ambulatoria. „Před rekonstrukcí to vypadalo hrozně. Přespávali tady bezdomovci a vypadalo to, že budovu čeká demolice,“ řekla Anna Bartlová, která bydlí nedaleko. Dodala však, že by ocenila výstavbu obchodního centra, protože v lokalitě chybí obchody.

Stavební tým doufá, že rekonstrukce bude dokončena do podzimu příštího roku. „V současnosti čekáme na stavební povolení, které by mělo být vyřízeno během dvou týdnů,“ informoval stavbyvedoucí Martin Křenek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy