Hornické poklady a technika minulosti: Prozkoumejte podzemní svět v muzeu Horní Město

Hornické muzeum v Horním Městě představuje historii těžby v Jeseníkách. Návštěvníci zde naleznou exponáty dokumentující vývoj důlní techniky a život horníků. Muzeum nabízí pohled na středověké dolování a jeho proměny v průběhu staletí.


Historie těžby nerostů a dědictví hornictví v Jeseníkách ožívá v jedinečném Hornickém muzeu v Horním Městě, které se nachází v budově Kulturního domu č.p. 47. Muzeum disponuje bohatým množstvím exponátů, které detailně mapují vývoj techniky v podzemí, a tím přibližuje doby minulé návštěvníkům.

Jelikož hornická činnost v této oblasti byla ukončena již před více než 50 lety, nebylo snadné najít exponáty, které by přesně dokumentovaly historii hornictví v Horním Městě. Přesto díky úsilí muzea zde naleznete řadu cenných předmětů, které poskytují ucelený pohled na vývoj důlní techniky. Hornické muzeum tak návštěvníkům nabízí možnost prozkoumat několik tematických sbírek s významnými exponáty jako:

- Důlní svítidla: kahance, karbidky, kahany, el. svítidla- Záchranářská technika: sebezáchranné přístroje, dýchací aparáty- Detekční technika: analyzátory plynů- Trhací práce: odpalovací strojky- Rozpojování a vrtání: sbíječky, vrtací kladiva, vrtné korunky- Minerály: galenit, zlato, bohuslavit a další

Horní Město a jeho okolí hrály důležitou roli v historii dolování v Jeseníkách, když bylo centrem hornické činnosti již od středověku. První známý listinný doklad o dolování v této oblasti spadá do let 1346–1360. Hlavními městy tohoto hornického regionu byly postupem času Rýmařov a později Jeseník (dříve Frývaldov).

V průběhu let se těžily různé nerostné suroviny, zejména stříbro, které se zde těžilo až do konce 16. století. S úpadkem těžby stříbra se v oblasti začaly těžit železné rudy, avšak těžba byla z ekonomických důvodů zastavena v roce 1880.

Hornické muzeum v Horním Městě je tak nejen skvělým výkladním skříňkou historie této hornické oblasti, ale především zajímavým a inspirativním zastavením pro návštěvníky, kteří se chtějí dozvědět více o proměnách v dobách minulých. Nejen především prozkoumat techniky, které se používaly při těžbě, a tak se dozvědět o nesnadném životě dělníků pod zemí. Hornické muzeum Horní Město tak stojí za návštěvu, ať už jste nadšený historik, nebo pouze zvídavý milovník příběhů ze středověkého dolování.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy