Horská služba si díky kraji pořídila čtyřkolky a další důležité záchranářské vybavení

Moravskoslezský kraj letos Horské službě přispěl 1,3 milionu korun.


Za milion pořídila Horská služba Jeseníky dvě terénní čtyřkolky, za 300 tisíc korun nakoupila Horská služba Beskydy zdravotnický a záchranný materiál, například vybavení pro záchranu osob z laviny. Kraj tak pokračuje v každoroční podpoře horských záchranářů.

„Hory a divoká příroda v posledním období lákají stále více turistů. Horská služba tak bývá mnohdy opravdu velmi vytížená. Horští záchranáři organizují a provádí záchranné i pátrací akce v horském terénu, poskytují první pomoc, zajišťují transport raněných a vytvářejí v horách výletníkům co nejbezpečnější podmínky. Horská služba spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, přesto ji kraj každoročně podporuje. Za posledních sedm let šlo horským záchranářům z krajského rozpočtu více než 3 miliony korun, pro letošek krajští zastupitelé schválili příspěvek 1,3 milionu korun,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že krajské prostředky využijí Horské služby v Beskydech a Jeseníkách.
Zástupci kraje předali horským záchranářům z Jeseníků dvě terénní čtyřkolky, akce se zúčastnil také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška: „Návštěvníci našich hor se mohou cítit bezpečně, jsou pro ně připravené skvělé podmínky. Původní technika jesenické Horské služby pozvolna dosluhovala, a tak jsme z krajského rozpočtu přispěli na nákup dvou nových terénních čtyřkolek, které budou stoprocentně spolehlivé a díky kterým budou zásahy záchranářů rychlé a efektivní. Horská služba Beskydy pak z krajské dotace nakoupila zdravotnický a záchranný materiál,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška a upřesnil, že beskydští záchranáři nakoupili například transportní prostředky, přístroje pro diagnostiku, vakuové dlahy a matrace a další zdravotnický a záchranářský materiál.

Také si pořídili lavinové systémy, takzvané airbagy, zajišťující bezpečnější pohyb záchranářů v lavinovém terénu.

„V posledních letech je hodně moderní free ride, tedy pohyb na lyžích v neupraveném divokém terénu, ale také skialpinismus nebo turistika na sněžnicích. Lidé se začali pohybovat mimo sjezdovky a značené trasy, a tak se významně zvyšuje riziko stržení laviny. Stačí jen troška nepozornosti a menší či větší množství sněhu nám přidělá hodiny práce. Jsme rádi, že nás Moravskoslezský kraj podpořil v nákupu zařízení, která nám lavinové zásahy usnadňují,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský a připomněl, že o život už v Beskydech přišel skialpinista při sjíždění hory Smrk, před lety skončil na Pustevnách pod lavinou snowboardista, lavina také strhla turisty při sestupu Kněhyně.

Horská služba je vytížená i v létě.

„Tak jako v zimě nejčastěji vyjíždíme k lyžařům, v letních měsících pomáháme cyklistům a pěším turistům. Zde bych rád všechny vyzval, aby se v horách chovali zodpovědně. Nejvíce úrazů a nešťastných náhod se totiž stává hlavně ve chvílích, kdy lidé začnou porušovat pravidla. Opouštějí stezky, vydávají se do nevhodného terénu nebo zbytečně riskují. Určitě je vhodné znát své možnosti a hranice a respektovat je,“ vysvětlil náčelník horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Dodal, že z krajské dotace jeseničtí záchranáři zakoupili dvě terénní čtyřkolky značky CAN AM BRP-OUTLANDER MAX 1000.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy