Informace z Opavska a z Bruntálska - 4. července 2024

Zprávy z ÚO Opava (7x) a z ÚO Bruntál (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti


Informace z Opavska a z Bruntálska - 4. července 2024

Zprávy z ÚO Opava (7x) a z ÚO Bruntál (2x) - přehled kriminality a dopravní nehodovosti 



OPAVSKO:



Nález nevybuchlé munice z období 2. světové války v lese u Pusté Polomi



Policisté z Obvodního oddělení v Opavě a následně i specialisté z Pyrotechnické skupiny Policejního prezidia se sídlem ve Frýdku-Místku vyjeli v dopoledních hodinách 4. července 2024 do lesního porostu v místě zvaném Myšinec na katastru obcí Pustá Polom a Budišovice, kde 64letý muž z Ostravy při sběru hub nalezl nějaký podezřelý kovový předmět, který připomínal munici. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o nevybuchlý dělostřelecký granát sovětské výroby ráže 76,2 mm pocházející z období 2. světové války, který následně policejní pyrotechnik zajistil, odborně zneškodnil a převezl k totální likvidaci. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku.





Odcizení zahradní sekačky a motorové pily z garáže u hlučínského rodinného domu



V průběhu dne 3. července 2024, a to v době mezi třetí hodinou ranní a třináctou hodinou odpolední doposud neznámý pachatel spáchal na ulici U Stadionu v Hlučíně přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže tím, že po rozpletení pletiva drátěného plotu neoprávněně vstoupil na celo oplocený pozemek jednoho z rodinných domů, následně vešel do přilehlé garáže a odcizil zahradní sekačku a motorovou pilu značky Hecht, čímž poškozenému místnímu muži vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 8 tisíc korun. Toto protiprávní jednání majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizených věcí, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701.





Vloupání do osobního automobilu v obci Děhylov



Policisté z Obvodního oddělení v Hlučíně v těchto dnech prověřují případ, který se stal v blíže neustanovené době mezi sedmnáctou hodinou odpolední dne 1. července a sedmou hodinou ranní dne 2. července letošního roku na ulici K Hájku v obci Děhylov. Doposud neznámá osoba se zde po předchozím rozbití skleněné výplně okna vloupala do zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Mitsubishi a odcizila dámskou kabelku značky Replay, ve které se nacházely finanční prostředky a různé osobní doklady, čímž poškozené 44leté ženě z Opavska vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši přes 8 tisíc korun. Jakékoli kladné informace k výše uvedenému přečinu krádeže, které by vedly ke zjištění osoby pachatele případně k nálezu kabelky s financemi a s doklady, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hlučínské policejní číslo 974 737 701 nebo na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.





Vloupání do prodejny smíšeného zboží v Hradci nad Moravicí



V blíže neustanovené době od dvacáté hodiny večerní 1. července do páté hodiny ranní 2. července tohoto roku doposud neznámý pachatel spáchal na ulici Pod Hanuší v Hradci nad Moravicí přečin krádeže tím, že se po vypáčení dveří vloupal do vnitřních prostor zdejší prodejny smíšeného zboží, tyto prohledal a odcizil různé druhy a množství cigaret a tabákových výrobků zjevně přesahující finanční částku ve výši 10 tisíc korun. Tuto trestnou činnost majetkového charakteru nyní prověřují policisté z Obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí a jakékoli informace, které by vedly ke zjištění osoby pachatele či k nálezu odcizeného zboží, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na hradecké policejní číslo 974 737 731.





Objasnění krádeží okapových svodů na Hlučínsku a v Kravařích



V těchto dnech policisté z hlučínského Obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže dvěma mužům ve věku 32 let z Frýdku-Místku a 34 let z Ostravy, neboť na základě všech doposud zjištěných a prokázaných skutečností po předchozí vzájemné domluvě v brzkých ranních hodinách 7. května 2024 odcizili z fasády rodinného domu na ulici Vinohradské v Hlučíně měděný okapový svod o délce čtyři metry v hodnotě 5 tisíc korun.

V noční době z 8. na 9. května tohoto roku dále společně odcizil tři kusy pětimetrových měděných okapových svodů včetně úchytových objímek a příslušenství z budovy restaurace na ulici Dolní v obci Šilheřovice a způsobili tak celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši přes 28 tisíc korun.



Lustracemi v dostupných evidencích bylo dále prokázáno, že se u mladšího 32letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudky okresních soudů v Opavě a v Ostravě pro přečiny krádeže k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 36 měsíců, který vykonal na podzim roku 2022.

Tento recidivista sám okolo druhé hodiny ranní 5. června letošního roku odcizil měděný okapový svod o délce téměř tří metrů z budovy Městského úřadu na ulici Náměstí v Kravařích a poškozené organizaci tak způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši téměř 5 tisíc korun. Dále se dopustil přečinu krádeže i přečinu porušování domovní svobody tím, že v nočních hodinách z 9. na 10. června 2024 neoprávněně vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Kostelní v Kravařích a z fasády domu odcizil osm metrů měděného okapového svodu, čímž poškozenému majiteli způsobil celkovou hmotnou škodu na majetku ve výši nejméně 3 tisíce korun.



Výše uvedené protiprávní jednání a chování nejen 32letého muže ale i jeho 34letého spolupachatele je nadále v prověřování ze strany policistů a kriminalistů Územního odboru Policie České republiky v Opavě.





Dopravní nehoda silně podnapilého cyklisty na Hlučínsku



Okolo třinácté hodiny odpolední prvního červencového dne letošního roku jel 73letý muž z Hlučínska na svém jízdním kole po ulici Šilheřovické v obci Markvartovice, a to ve směru od obce Ludgeřovice na obec Šilheřovice, přičemž v křižovatce s ulicí U Dubu vlivem své podnapilosti nezvládl řízení jízdního kola a sám upadl na zem. Při tomto mu vzniklo zranění lehčího charakteru s nutností lékařského vyšetření a ošetření v Městské nemocnici Ostrava. Ke zranění žádné jiné osoby nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši několika set korun. Odborným měřením dechovými zkouškami bylo zjištěno a prokázáno, že výše uvedený cyklista řídil své jízdní kolo po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami přes 2,1 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je nadále v gesci policistů ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě.





Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě ze dne 25. června 2024 v Opavě



Vrchní inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě nprap. Bc. Lumír Peterek v těchto dnech nadále intenzivně prošetřuje případ dopravní nehody, ke které došlo přibližně pětatřicet minut po třinácté hodině odpolední dne 25. června letošního roku na ulici Praskové v Opavě.

Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak ve výše uvedené době blíže nezjištěný řidič přesně neustanoveného motorového vozidla jel od ulice Ratibořské v Opavě-Kateřinkách k ulici Nádražní okruh a z neznámých důvodů narazil na ulici Praskové přední části svého vozu do zadní části před ním jedoucího osobního automobilu tovární značky Škoda Citigo, jenž řídil 19letý muž z Opavska. Po střetu neznámý řidič odejel z místa kolizní situace v dopravě neznámo kam, ke zranění žádné ze zúčastněných osob s největší pravděpodobností nedošlo a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na nejméně 30 tisíc korun.

Pro řádné zadokumentování spisového materiálu jsou velmi nutné svědecké informace dalších účastníků silničního provozu případně pořízené videozáznamy z palubních kamer projíždějících vozidel. Kladné poznatky v celé záležitosti tak lze telefonicky sdělit na opavské telefonní číslo 974 737 251 případně kdykoli na mobilní telefon opavských dopravních policistů 735 788 950.







BRUNTÁLSKO:



Žádost o svědecké informace k dopravní nehodě cyklisty poblíž parkoviště Hvězda



V těchto dnech inspektor Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Bruntále nprap. Miroslav Sztuka nadále intenzivně prošetřuje případ kolizní situace v dopravě, ke které došlo patnáct minut po třinácté minutě odpolední 26. května 2024 na silnici poblíž parkoviště Hvězda na katastru obce Malá Morávka na Bruntálsku. V této souvislosti tak žádá případné přímé svědky o informace, které by vedly k přesnému ustanovení nehodového děje a ke zjištění situace na daném místě při jízdě následně zraněného cyklisty. Tyto skutečnosti lze kdykoli telefonicky sdělit na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 případně na bruntálská telefonní čísla 974 731 251 nebo 974 731 651.



Jak bylo doposud zjištěno a prokázáno, tak 37letý muž z Opavska jel v době okolo 13:15 hodin dne 26. května 2024 na svém pánském horském jízdním kole tovární značky Max Bike v klesání přibližně 300 metrů od parkoviště Hvězda k obci Malá Morávka, přičemž najel do vyfrézované části vozovky, nezvládl tak řízení a s jízdním kolem upadl na zem. Při tomto si cyklista způsobil zranění s nutností následného lékařského vyšetření a ošetření ve Slezské nemocnici Opava. Na pádu 37letého muže s jeho jízdním kolem na pozemní komunikaci neměla vliv žádná jiná osoba či projíždějící motorové vozidlo, událost však vidělo několik přímých svědků, kteří jsou nyní velmi důležití k řádnému zadokumentování spisového materiálu. Jedná se hlavně o informaci, zda vyfrézování živičného povrchu a probíhající práce na silnici byly označeny dopravním značením.





Nález munice z období 2. světové války na katastru obce Rusín



Patnáct minut po osmé hodině ranní 3. července 2024 na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 telefonicky oznámil 38letý muž z Bruntálska, že před chvíli při polních pracích a při orání na poli v katastru obce Rusín, v části Matějovice nalezl nějaký kovový předmět, který vypadá jako munice. Po příjezdu policistů z místně příslušného Obvodního oddělení ve Městě Albrechticích a po zjištění objektivních skutečností byl na místo povolán i policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k totální likvidaci odvezl nevybuchlý dělostřelecký granát ráže 85 mm sovětské výroby pocházející z období 2. světové války. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná hmotná škoda na majetku a nebyla nutná ani případná evakuace obyvatelstva.









Opava 4. července 2024 por. Bc. René Černohorský komisař Mobil: +420 773 999 049 nebo +420 602 161 744


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024