Martin Tušek z restaurace U Tellerů v Praze získal prestižní ocenění, stvrzující jeho dovednosti v umění čepování plzeňského piva. V soutěži Pilsner Urquell Master Bartender dokázal překonat takřka 500 konkurentů a stal se letošním vítězem této prestižní pivovarské události.
Tato soutěž, která se může pyšnit vysokou úrovní, zkoumá nejen schopnost čepování, ale i znalost plzeňského ležáku a inspiraci pro pivní kulturu. Na finále, konaném v O2 Universu v Praze, museli finalisté prokazovat svou odbornost v prostředí plném festivalového dění, což přidalo klání na náročnosti.
Letos poprvé mohli diváci přímo sledovat finálové kolo a stát se součástí jednoho z úkolů. Účastníci museli učit diváky, jak správně čepovat pivo, a tak propojit teoretické znalosti s praktickou ukázkou. Velký důraz se kladl na detail a preciznost, jakým výčepní přistupovali k jednotlivým porciím ležáku.
„Úroveň soutěže byla mimořádně vysoká,“ poznamenal Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. Toto nadšení a dovednosti mají v Česku ústřední význam, jelikož výčepní hrají klíčovou roli v každé pivní kultuře.
Za druhého nejlepšího výčepního byl vyhlášen Jiří Červenka z Restaurantu Rebel, zatímco třetí místo obsadila Kateřina Gaydiczová z Hostince U Matěje v Praze. Vítěz Martin Tušek obdržel nejen putovní trofej, ale i finanční odměnu ve výši 1842 eur, což symbolizuje rok vzniku slavných plzeňských piv.
Jako vždy, i letos finálové klání prokázalo, že dovednost a vášeň pro pivo v České republice nemá obdoby. Účastníci ze všech koutů země a Slovenska se rovněž mohli těšit z podnětných setkání a sdílení zkušeností ve stylu opravdové pivní komunity.