Na Ondřejníku přibyly stovky nových buků, modřínů a borovic

O víkendu se opět konala akce Stromy pro Ondřejník.


V pátek 21. dubna sadili nedaleko chaty Šmířanky středoškoláci, v sobotu 22. dubna se zapojila veřejnost. Celkem se podařilo vysadit 2200 mladých stromků. Akci opět pořádaly Moravskoslezský kraj a Biskupské lesy.

„Děkuji všem dobrovolníkům, kteří se pod vrchol Ondřejníku vydali, aby pomohli s další výsadbou. Všichni měli také příležitost dozvědět se více o práci lesníků, i o tom, proč jsou lesy pro životní prostředí tak důležité. Je skvělé, že přijeli pomoci i středoškoláci, užili si den na čerstvém vzduchu a třeba si k přírodě vytvořili bližší vztah,“ uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že od začátku akce se v okolí Ondřejníku podařilo celkem vysadit deset tisíc mladých stromků.

Upřesnila, že letos přijeli sadit žáci Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku Místku a Gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí, gymnazisté v pátek vysadili celkem 600 sazenic.

V sobotu se pod Ondřejník sjeli dobrovolníci, často rodiny s dětmi, které kromě sázení zaujaly i stánky o lesnictví, kde byly například vystaveny trofeje. Děti si také odnesly tematické dárečky.    Akci podpořila celá řada osobností Moravskoslezského kraje a také český horolezec Libor Uher, který vysadil za 2 dny kolem 100 stromků.

„Jde nám především o to, aby si děti i rodiče uvědomili, co pro nás lesy znamenají a jak se k nim chovat. V sázení stromů se bude i nadále pokračovat v lokalitách, kde je to zapotřebí. Výsadba na Ondřejníku bude v letošním roce ukončena, ale Moravskoslezské Beskydy potřebuji naši pomoc nadále,“ uzavřel ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.04.2023 10:17




0 +
 

Hlavní zprávy