Opravy horské silnice k Pradědu omezí dopravu

Po dvou letech započaly opravy horské silnice k Pradědu, které opět omezí dopravu. Uzavírky ve všední dny od 11:20 do 15:30 zasáhnou jak osobní automobily, tak autobusy. Cyklistům se doporučuje zvážit jinou trasu. Pěší turisté mohou nadále využívat stezku údolím Bílé Opavy. Opravy potrvají 120 dní.


Po dlouhých dvou letech se silničáři opět vrátili na horskou silnici vedoucí k masivu Pradědu. Stejně jako v první etapě oprav, i tentokrát dojde k omezení dopravy, což ovlivní provoz jak osobních automobilů, tak autobusů. Řidiči a turisté mířící z parkoviště Hvězda směrem na Ovčárnu musejí počítat s dopravními omezeními.

Zástupce hejtmana pro dopravu Radek Podstawka upozorňuje, že během víkendů bude silnice průjezdná, avšak ve všední dny dojde k uzavírkám. 'Ve všední dny bude silnice nevyhnutelně uzavřena. Doprava bude možná dopoledne do 11:20, následně dojde k úplné uzavírce a provoz bude obnoven v půl čtvrté odpoledne,' upřesnil Podstawka. Opatření budou trvat 120 dní.

Uzavírky se budou týkat nejen osobních automobilů, ale i autobusů. Provozem budou ovlivněni také dva dopravci, kteří zajišťují spojení na Ovčárnu. Kvůli bezpečnostním důvodům by si cyklisté měli svou cestu na Ovčárnu pořádně promyslet a raději naplánovat jinou trasu.

Pro pěší turisty však omezení nebudou příliš výrazná. Oblíbená stezka údolím Bílé Opavy, která je považována za jednu z nejkrásnějších turistických tras v České republice, zůstane nadále přístupná.

Hlavním důvodem omezeného provozu je podle Radka Podstawky bezpečnost. 'Každý, kdo někdy cestoval k Pradědu, ví, že vede úzkou silnicí ve svahu, která je již v havarijním stavu,' řekl Podstawka. Práce budou probíhat i na úseku, který kraj opravoval před dvěma lety.

Provozovatelé horských chat v oblasti se však na opravy dívají kriticky. 'Mnoho lidí se k nám může dostat jen autobusem nebo autem, zvláště pokud mají zdravotní problémy,' komentoval situaci Roman Žmahaj, provozní chaty Barborka.

Turisté, kteří chtějí jet autobusem či autem na Ovčárnu, musí využít spoje mezi sedmou a desátou hodinou ráno. Poslední možností bude vyjetí autobusu v 10:50. 'Naše autobusy zůstanou nahoře a první jízda zpět bude možná krátce po odpoledním otevření silnice v 15:30,' vysvětlil Jan Řirc, výkonný ředitel společnosti Umbrella City Lines.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy