Ostrava a Příbor jsou lídři v třídění odpadu

Obce v ČR musí do roku 2025 dosáhnout 60 % třídění odpadu, a do roku 2035 70 %. Ostrava a Příbor jsou příkladem úspěchu. Ostrava zvýšila třídění z 35 % na 50 %, Příbor už dosáhl 62 %. Ekonomické motivace a sankce podporují třídění. Výstavba třídících linek je však finančně náročná.


Obce v České republice jsou vázány ambiciózními cíly na třídění odpadu: do roku 2025 musí dosáhnout 60 % třídění, do roku 2030 65 % a v roce 2035 se očekává, že bude vytříděno 70 % komunálního odpadu. Nejlepší kraje v současnosti dokáží vytřídit přibližně polovinu odpadu, přičemž města dosahují průměrně 53 %. Informovala o tom mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

Moravskoslezský kraj, který se svým 48,25% výsledkem drží na čtvrtém místě, a Ostrava s více než 50 % patří mezi tři nejúspěšnější velká města v této oblasti. Přitom ještě v roce 2018 se Ostravě dařilo vytřídit pouze 35 % odpadu. Za poslední dva roky se podařilo zvýšit tuto hodnotu o deset procent.

'Tento úspěch je způsoben mimo jiné postupným rozšiřováním sběru tříděných odpadů a zavedením plošného sběru textilu a použitého jedlého oleje,' uvádí náměstek primátora Aleš Boháč. Město nadále pracuje na rozšiřování sběru všech využitelných složek komunálního odpadu.

Ostrava a Příbor ukazují správný směr

Příbor na Novojičínsku letos ve své kategorii vyhrál anketu 'O keramickou popelnici', která hodnotí úspěšnost obcí v třídění odpadu. 'Nyní jsme na 62 %, což je nad zákonnou hranici 60 % pro rok 2025,' uvedla Dita Kalužová z odboru životního prostředí. Městu se vyplatila snaha o co nejdostupnější třídění, s téměř stovkou stanovišť na třídění odpadu.

Nový Jičín loni dosáhl 50% hranice. “Čím snadnější je pro lidi třídění, tím lepší jsou výsledky. Nám velmi pomohla výměna kontejnerů. Klasické kontejnery, kam lze vhodit celý pytel odpadu, nahradily typy s malým kruhovým otvorem,' vysvětlil místostarosta Ondřej Syrovátka.

Význam správné infrastruktury

Havlíčkův Brod patří mezi města, kde se situace pomalu zlepšuje. 'Za poslední tři roky bylo vytřízeno zhruba 30 % komunálních odpadů,' uvedla vedoucí oddělení odpadového hospodářství Nikol Fikáčková. Před tímto obdobím to bylo pouze 20 %. Výrazné zlepšení přineslo zavedení nádob na třídění odpadu na všech kontejnerových stanovištích v bytové zástavbě od roku 2020.

Ekonomická motivace a sankce

Pokud obce nedosáhnou hranice 60 %, pocítí to ekonomicky. 'Hlavní motivací jsou rostoucí poplatky za ukládání odpadu na skládky a finanční odměny za vytřídění obalových složek,' uvedla Krejčí. Poplatek za skládkování bude v roce 2024 činit 1 250 Kč za tunu, v následujícím roce se zvýší na 1 500 Kč.

Nezvyšování míry třídění odpadu může obcím vynést sankce až do výše 200 tisíc korun. Města mohou investovat do výstavby třídících linek pro separaci odpadů, jako je tomu v Ostravě a plánuje se i v Havlíčkově Brodě. Takové projekty však znamenají významnou finanční zátěž, přičemž výstavba jedné linky stojí přibližně půl miliardy korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy