Osvětové kampaně v roce 2022 mířily do třech základních oblastí

Lepší a často i levnější, než řešení pozdějších následků, je dobrá osvětová kampaň.


Také s tímto vstupovalo město Opava do seriálu osvětových kampaní, které realizovalo v roce 2022. Ty byly zaměřené do třech základních oblastí - na kompostování, práci se stresem a informování veřejnosti o sociálních službách.

Především na pedagogy a zaměstnance mateřských a základních škol mířila kampaň Podpora kompostování. Ve dvou seminářích se zájemci mohli seznámit s trendy a možnostmi kompostování jako zodpovědného přístupu k likvidaci zbytků ovoce, zeleniny, zeleně a dalších biologicky rozložitelných materiálů na školních zahradách. „Účastníci tak získali informace o tom, jak učit své žáky o předcházení vzniku odpadu a o kompostování, a jak vést své žáky k zakládání kompostů na školních zahradách,“ popsala záměr seminářů Adéla Kozelková, koordinátorka pro MA21 opavského magistrátu. Na tyto dva pak navázaly podzimní on-line semináře na téma kompostování a vermikompostování, určené už široké veřejnosti, tedy všem Opavanům.

Celou osvětovou kampaň zorganizovala koordinátorka EVVO Kateřina Durčáková.

V červnu pak město využilo toho, že se stalo partnerem festivalu Slunovrat a v rámci něj představilo veřejnosti poskytovatele sociálních služeb v Opavě. „Byla zde prezentovaná nejen činnost jednotlivých organizací a jimi poskytované služby, ale také výrobky chráněných dílen a pracovní možnosti, které klientům nabízí v rámci zapojování zdravotně postižených do běžných životních aktivit,“ pokračovala koordinátorka pro MA21.

Tuto prezentaci opavských poskytovatelů sociálních služeb zorganizovala koordinátorka komunitního plánování Monika Čermínová.

Do třetice pak byli veřejnost a účastníci komunitního plánování sociálních služeb města Opavy pozvaní ke dvěma seminářům na téma práce se stresem a prevence syndromu vyhoření, které rovněž zajistila koordinátorka komunitního plánování.

„Stres se dotýká každého z nás, ať už se jedná o vliv náročné práce, rodinného života nebo událostí ve společnosti. Také následky dlouhodobého působení stresu mají různé dopady. Někdo se dostane do apatie či beznaděje, jiný prožívá syndrom vyhoření. V každém případě naše semináře měly za úkol upozornit na tyto jevy a ukázat, jak jim v životě i při práci předcházet,“ popsala smysl akce Adéla Kozelková.

Současně dodala, že již nyní jsou připravované aktivity na rok 2023, které budou navazovat na ty z roku letošního. Opět to budou témata, která jsou nanejvýš aktuální, např. samozásobitelství a drobné zahradničení, podpora lokální ekonomiky a fair trade a znovu se uskuteční i prezentace poskytovatelů sociálních služeb na festivalu Slunovrat.

„V souvislosti s neustále rostoucím počtem osob užívajících alkohol již v mladistvém věku, připravujeme také osvětu proti užívání návykových látek a jejich proději nezletilým osobám,“ doplnila ještě plán na další rok koordinátorka pro MA21 opavského magistrátu Adéla Kozelková.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy