Poslední horníci opustili doly ve Staříči, začala demolice budov

Horníci v Staříči věřili v pokračování práce ještě začátkem roku 2017, ale v březnu po poslední směně doly opustili. Nyní jsou šachty zasypané a probíhají demolice budov. Demontáž poklopů a věže proběhne v druhé fázi.


Ještě na začátku roku 2017 horníci v Staříči věřili, že jejich práce bude pokračovat. Na začátku března však přišla zlomová chvíle – po skončení poslední směny balili své věci a opouštěli šachtu, která patřila k dolu Paskov.

Dnes už by neměli kam se vrátit. Obě šachty v Staříči jsou zasypané. Právě teď se dokončuje první fáze demolic budov na povrchu, která zahrnuje přípravu stavby betonových poklopů. „V průběhu srpna a září začne druhá fáze, kdy budou bourány budovy v bezpečnostních pásmech kolem šachet. Na podzim zmizí i kovová těžní věž, a vysoká betonová věž by měla být odstraněna během příštího roku,“ uvádí Ivan Šimek, provozní dolu.

Ještě dál je v procesu likvidace sousední šachta Chlebovice, také bývalá součást dolu Paskov. Přestože je v současné době opuštěná, lokalita čeká na případného zájemce, který by ji dokázal znovu smysluplně využít.

Ze všech černouhelných dolů na Ostravsku a Karvinsku funguje v současnosti už jen jeden. Důl ČSM ve Stonavě bude činný do přelomu let 2025 a 2026, poté skončí i jeho provoz. Český průmyslový dědictví tak postupně definitivně mizí z mapy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy