Posprejoval budovy v Karviné

Karviná - za nelegální graffiti hrozí muži až rok vězení


Posprejoval budovy v Karviné

Karviná - za nelegální graffiti hrozí muži až rok vězení 

Koncem dubna letošního roku přijali policisté obvodního oddělení Karviná 7 oznámení o poškození fasády domu. V rámci zahájení úkonů trestního řízení ohledali místo činu, pořídili fotodokumentaci, vyslechli svědky, vyhodnotili kamerové záznamy. Budov posprejovaných nespecifickými nápisy ovšem v Karviné přibývalo. Do začátku června přijali policisté dalších šest oznámení. Různými nápisy a obrázky provedenými nesmazatelnými spreji nebo fixy bylo poškozeno celkem devět objektů. Operativní šetření, vyhodnocení veškerých dostupných indicií i místní a osobní znalost policistů obvodního oddělení je dovedla k čtyřiatřicetiletému muži.

Koncem června mu karvinští policisté v rámci zkráceného přípravného řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Muž s policisty spolupracoval, k trestné činnosti se doznal. Uvedl, že svého jednání lituje. Že to byla hloupost a byl trochu ovlivněn alkoholem. Také sdělil, že kdyby dostal možnost splátkového kalendáře, škodu, která byla vyčíslena na téměř 36 000 korun, by uhradil. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V této souvislosti stojí za připomínku, že sprejerství je trestně postižitelné bez ohledu na výši škody. Nakreslit, namalovat či nastříkat byť z pohledu autora výtvarné dílo na nemovitost bez souhlasu jeho vlastníka není uměleckým počinem, ale trestným činem.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
28. 6. 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy