Sedmý ročník Nápadů pro Opavu startuje

Máte nápad, jak vylepšit vaše okolí? Chybí vám něco na vašem oblíbeném místě ve městě?


Pak se můžete přihlásit do sedmého ročníku participativního rozpočtu Nápady pro Opavu. Díky úpravám v pravidlech nově nebudou předkladatelé limitováni kategoriemi, ale jen horním stropem ve výši 750 tisíc korun. Celkem pak je vyčleněno 1,5 milionu korun.

„Mám radost z toho, že i v této ekonomicky složité době zastupitelé podpořili náš návrh a na Nápady pro Opavu půjde stejná částka jako před rokem. Hodně si slibujeme i od úpravy pravidel. Nově již nebudou vaše projekty děleny na malé a velké nápady, bude pouze jedna kategorie pro všechny předložené návrhy. Maximální částka pro vámi podaný projekt činí 750 tisíc korun, díky tomu mají šanci uspět i větší projekty, které by jinak do participativního rozpočtu nemohly být předloženy. Zároveň však nejsou nijak omezeni ani předkladatelé menších nápadů,“ řekl náměstek primátora Pavel Meletzký.

Nově jsou pro předkladatele přichystány také praktické rady o tom, jak sestavit nákladový rozpočet projektu, který je nedílnou součástí předložení nápadu. Pokud se tedy chystáte předložit svůj nápad, věnujte prosím pozornost užitečným otázkám, které rovněž obsahují zásady realizace nápadů.

Co však zůstává stejné a nemění se, je věk překladatele nápadu.

„Každý předkladatel musí být starší 15 let a může předložit pouze jeden nápad. Nápad musí svým podpisem podpořit 15 dalších osob starších 15 let, a pozor, nápad nesmí být v rozporu se strategickými záměry města,“ vysvětlila Adéla Kozelková z pořádajícího odboru rozvoje města a strategického plánování opavského magistrátu.

Zároveň musí být nápad veřejně přístupný a nesmí podporovat ekonomickou činnost, být náboženského nebo politického charakteru, generovat zisk, generovat vysoké náklady na údržbu, nebo se týkat vybudování a oprav chodníků a komunikací. Nápady musí být realizovány na pozemcích, či majetku města.

„Pokud budete předkládat nápad, který by měl být realizován v jedné z městských částí, nebo v příspěvkové organizaci města, musíte mít také navíc kladné vyjádření starosty městské části, nebo ředitele příspěvkové organizace,“ dodala Kozelková.

Své nápady můžete předkládat v termínu od 16. ledna 12:00 hodin do 1. března 2023 12:00 hodin prostřednictvím on-line formuláře, který bude dostupný na webových stránkách www.opava-city.cz/sity/chci-se-zapojit/napady-pro-opavu.

Nápady, které projdou všemi fázemi hodnocení a kontrol, budou zveřejněny k hlasování na webových stránkách města v termínu od 1. června 12:00 hodin do 14. června 2023 12:00 hodin. Každý může udělit pouze jeden hlas!

Konečné výsledky budou zveřejněny v průběhu čtvrtku 15. června 2023. Realizace vítězných nápadů bude probíhat od července 2023 do konce roku 2024.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy