U dvou dopravních akcí nezjištěn u řidičů „alkohol ani drogy“

Ms kraj: Dopravní předpisy porušují motocyklisté i řidiči vozidel, včetně kamionů…


U dvou dopravních akcí nezjištěn u řidičů „alkohol ani drogy“

Ms kraj: Dopravní předpisy porušují motocyklisté i řidiči vozidel, včetně kamionů… 

V tomto období se s motocyklisty setkáváme na silnicích poměrně často. Dopravní policisté zaměřili minulý týden svou pozornost právě na tyto zranitelné účastníky silničního provozu. Kromě běžné kontroly dodržování pravidel silničního provozu s motocyklisty hovořili na téma jejich bezpečnosti na silnicích. Policisté kontrolovali i vozidla, konkrétně na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku a u Malé Morávky na Bruntálsku.

Z celkových 56 dopravních přestupků se motocyklisté dopustili 11. Nejčastějším prohřeškem bylo 25 překročení rychlosti jízdy, pomyslné druhé kvantitativní místo obsadil nesprávný technický stav vozidel (13). I při této akci zaznamenali policisté řidiče držící v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení, konkrétně 7x. Dobrou zprávou je, že ve výsledcích není žádný „alkohol“ či jiné návykové látky. Všechny přestupky vyřídili policisté v příkazním řízení na místě.

Bezpečnost provozu na dálnici, například věnování se řízení či jízdě v jízdních pruzích, byly tématem další dopravní akce. Policisté zaznamenali na D1 u Ostravy například 55letého řidiče kamionu, který si za jízdy vyřizoval po mobilu hovory, což je v rozporu se zákonem. Po dálnici „svištěl“ i 27letý řidič osobního vozidla, který jel bezdůvodně v levém jízdním pruhu. Ani toto jednání není v souladu se zákonem, který jasně stanoví a upravuje jízdu v jízdních pruzích.

Moravskoslezští dopravní policisté si na akci přizvali také kolegy z Letecké služby Policie ČR. Zaměřili se společně s osádkou bezpilotního leteckého prostředku (dronu) na kamiony, které nemají při předjíždění dostatečnou rychlost a omezují tak v jízdě ostatní automobily. Správnímu orgánu oznámili policisté také 51letého řidiče návěsové soupravy s tahačem. Zastavili ho v katastru obce Kujavy, kdy měl ve směru na Brno svou jízdou při předjíždění omezit vozidla jedoucí za ním.

Policisté řešili při akci přes 200 dopravních přestupků, většinu vyřídili na místě v příkazním řízení (pokuty v částce přes 350 000 korun). Rychlost překročilo 65 řidičů, přestupku nesprávným způsobem jízdy se dopustilo 18 řidičů a v oblasti jízdy v jízdních pruzích 17 šoférů. Početnou kategorii tvoří 50 řidičů, kteří drželi v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Také zde je ve výsledcích 0 u „alkoholu“ a jiných návykových látek.

Policisté budou pro bezpečí na silnicích také s dopravními akcemi, včetně těch speciálních, i nadále pokračovat napříč celým Moravskoslezským krajem. Zaměříme se na všechny kategorie účastníků silničního provozu a současně všechny problematiky a oblasti.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 20. srpna 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy