V Kunčičkách otevřeno nové zvířecí krematorium

V ostravské části Kunčičky bylo otevřeno nové zvířecí krematorium za 15 milionů korun, s očekávanou návratností do deseti let. Krematorium nabízí kremace zvířat od 2 490 do 11 990 korun, dle hmotnosti až do 120 kg. Spolumajitel Jan Čípek říká, že poptávka zde bude nižší než v Praze, ale postupně poroste.


V nedávné době bylo v ostravské části Kunčičky otevřeno nové zvířecí krematorium, jehož výstavba stála přibližně 15 milionů korun. Spolumajitelé očekávají návratnost investice v horizontu deseti let. Provoz tohoto zařízení byl zahájen již v únoru v rámci zkušebního období. Ceny za kremaci zvířat se pohybují od 2 490 do 11 990 korun, v závislosti na hmotnosti zvířete, která může dosáhnout maximálně 120 kilogramů.

„V oblasti zvířecí pohřební služby působíme téměř deset let,“ uvedl jeden ze spolumajitelů, Jan Čípek. „Provozujeme krematorium v Praze a máme i další pobočky. Ostrava toto zařízení dosud neměla. Proces příprav a všech potřebných schvalovacích procedur nám trval tři roky.“

Starosta Slezské Ostravy, kam Kunčičky spadají, Richard Vereš (ANO), uvítal otevření krematoria. „Tato služba je velmi potřebná, i když je pravda, že nikdo nechce krematorium poblíž svého domu,“ vysvětlil Vereš. Fakt, že se podařilo najít vhodné místo v areálu bývalého dolu, považuje za klíčový faktor úspěchu. „Jsem rád, že se nyní našlo vhodné místo, které by nemělo nikomu vadit,“ dodal.

Čípek odhaduje, že poptávka po těchto službách bude v Ostravě nižší než v Praze, přestože očekává růst zájmu v průběhu času. „Před deseti lety byla zvířecí kremace novinkou. Lidé tehdy většinou volili kafilerii nebo své mazlíčky zakopávali na zahradě. Dnes jsou pohřební služby pro domácí mazlíčky běžnou součástí života,“ uvedl.

Krematorium se nachází v areálu bývalého Dolu Alexander v ostravské části Kunčičky. Nejčastějšími klienty jsou podle Čípka majitelé psů, kteří často vytvářejí silné emocionální pouto se svými mazlíčky. „Když pes zemře, lidé nechtějí, aby jeho ostatky byly průmyslově zpracovány. Raději volí kremaci, aby mohli mít na památku urničku s popelem, kterou si uchovají, zakopou nebo rozptýlí na louce,“ dodal.

Krematorium přijímá zvířata nepřetržitě a zaručuje individuální kremaci, při níž každé zvíře dostane unikátní kód, který ho provází celým procesem, od uložení v chladicím boxu až po sypání popela do vybrané urny. Každá kremace je navíc nahrávaná na kameru, aby byla zajištěna identifikace a ověřitelnost.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 01.06.2024 06:56



0 +
 

Hlavní zprávy