Znáte aktuality ohledně důchodové reformy?

Že populace stárne, není žádné tajemství. Důchodců přibývá a pracovníků, jejichž mzdy do důchodového systému přispívají, ubývá. Současně také rostou ceny energií, potravin i bydlení. A i to je důvod, proč se zabývat důchodovou reformou, která bere v úvahu stárnutí populace i vývoj cen.


Současný ministr práce a sociální věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL) plánuje velkou důchodovou reformu představit již do konce příštího roku. Vláda aktuálně projednává změny v důchodovém systému bod po bodu. Některé z nich jsou ale už teď veřejné.

Pro odchod do důchodu stačí už jen 25 odpracovaných let

Aktuálně česká legislativa říká, že nárok na důchod má žadatel po dosažení stanoveného věku odchodu do důchodu, který stále není pro všechny občany stejný. Momentálně se liší dle ročníku narození a u žen podle počtu vychovaných dětí. Na jeho sjednocování na 65 let se ale stále pracuje.

Současně pro odchod do důchodu musí žadatel odpracovat 35 let, respektive 35 odvádět pojistné.

TIP: Co všechno potřebujete vědět o důchodovém spoření?


Právě požadavek na takto dlouhou dobu odvádění pojištění zapříčinil, že na důchod nedosáhnou často ani ti, kteří většinu života pracovali. Týká se to například těch, kteří v 50 letech přišli o práci a nyní mají problém najít nové místo. Problém mají i lidé, kteří byli kvůli závažné nemoci dlouhodobě nezaměstnaní.

Jestliže vládní návrh projde parlamentem, zkrátí se od 1.1. 2024 dosavadní doba důchodového pojištění z 35 na pouhých 25 let.

Věděli jste, že v mezinárodním srovnání je Česká republika jedna ze zemí s nejpřísnějšími podmínkami pro odchod do důchodu?

Výhody pro záchranáře

MPSV podal také návrh na snížení důchodového věku pro zdravotnické záchranáře, kteří byli:

  • členové výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby

  • operátoři zdravotnického operačního střediska a pomocného operačního střediska zdravotnické záchranné služby

  • záchranáři horské služby

Za tento návrh sklidilo MPSV značnou kritiku, především od ministerstva vnitra, svazu měst a obcí či odborářům. Jejich námitka stavěla na tom, že by skupina náročných profesí s nárokem na dřívější důchod měla být větší a pamatovat by se mělo i na profese ze 3. a 4. kategorie, kterými jsou například důlní pracovníci, svářeči, strážníci apod.

Pokud bude návrh parlamentem schválen v původní podobě, dojde od 1.1. 2023 ke snížení důchodového věku u záchranářských profesí až o 60 kalendářních měsíců, tedy až o 5 let.

Podmínky pro snížení důchodového věku záchranářů jsou:

  • odpracování minimálně 4 400 směn jako zdravotnický záchranář, tj. asi 20 let = snížení o 30 kalendářních měsíců, tj. 2,5 roku

  • vyšší počet odpracovaných směn zkracuje důchodový věk takto: každých 74 směn = snížení o další 1 kalendářní měsíc

Zaměstnavatelé budou přispívat na budoucí důchod

A protože dřívější výplata starobního důchodu záchranářům zvyšuje finanční náročnost důchodového systému, chybějící peníze doplatí zaměstnavatelé.

Návrh zákona chce zaměstnavatelům, kteří záchranáře zaměstnávají, zvýšit pojistné sazby na důchodovém pojištění až o 5 %.

Zvýšení pojistné sazby je plánováno postupně. První rok se navýší o 2 % a každý další rok o další 1 %. Plné navýšení o 5 % bude tedy platné od roku 2026 a zaměstnavatelé budou odvádět celkem 26,5 %.

Výchovné znamená vyšší důchod

Už jste slyšeli o tzv. výchovném? Radovat se z něj budou pravděpodobně více ženy, ale jeho uplatnění je genderově nepodmíněné. Na výchově potomků stojí naše budoucnost, a to se rozhodlo konečně ocenit i MPSV.

V případě schválení návrhu vejde od 1. ledna 2023 v platnost výchovné. To se bude týkat toho z rodičů, kdo převážně pečoval o dítě.

Těm rodičům, kterým bude důchod nově přiznán po 31. prosinci 2022, bude výchovné přiznáno na základě žádosti podané České správě sociálního zabezpečení.

Novela zákona přijata již v loňském roce nařizuje za každé vychované dítě navýšení důchodu o 500 Kč. Bonus je započítán do zásluhové části penze, která je následně valorizována.

"Náš tip: Užijte si tohle zvýšení důchodu společně se svými potomky a vnoučaty. Sbalte si plavky, osušky, boty do vody a sluneční brýle a vyražte společně k vodě." 

Další valorizace důchodu

Astronomická inflace způsobila valorizaci důchodu, a to hned 3x v tomto roce. K valorizaci došlo v lednu, červnu a září. Díky tomu došlo k celkovému zvýšení průměrného důchodu o 2 500 Kč.

S novým rokem přichází další zvýšení o 850 Kč. Tentokrát se ale zvedne základní výměra i procentní výměra.

Konkrétní částky a procentní nárůsty budou co nevidět známy. V září 2022 bude totiž již určeno rozdělení valorizace mezi základní a procentní výměru.

Věděli jste, že průměrná starobní penze za první čtvrtletí letošního roku byla 16 249 Kč?

Role 3. pilíře zesiluje

MPSV si uvědomuje důležitost doplňkového příjmu v důchodu, který by měl do budoucna vzrůstat. Proto je ale zapotřebí lidi motivovat k vyšším příspěvkům do 3. pilíře. Současně upírají svůj zájem také na zefektivnění tohoto pilíře.

V přípravě je tedy zřízení účtu dlouhodobých investic, který by měl občanům poskytnout možnost investovat své finance na stáří do širšího spektra možností. Ani daňové zvýhodnění nebylo zapomenuto.

Další návrhy na změny

Protože příprava návrhů a celá důchodová reforma je stále v procesu, neustále dochází k projednávání a navrhování dalších změn. Zde jsou ty, které jsou do dnešního dne známé:

  • Zjednodušení výpočtu důchodu

  • Motivace seniorů k tomu, aby zůstali na trhu práce aktivní i po dosažení důchodového věku

Pár slov na závěr

První poslíčci změn provázející důchodovou reformu vypadají nadějně. Důchodcům se snad začíná blýskat na lepší časy. A teď už si jen musíme počkat, jaké další návrhy ministerstvo předloží.

Autor textu: Klára Kohoutová

Zdroj fotografií:
unsplash.com/photos/gfDQ9GmjNFI
unsplash.com/photos/ZVprbBmT8QA
pixabay.com/cs/photos/ruce-staré-starý-věk-senioři-4344708/
pixabay.com/cs/photos/bankovky-účty-podnikán%C3%AD-hotovost-82948/

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy