Spor o stavbu Černé kostky: Odborníci varují před rozhodováním na základě ceny

Výběr vítěze zakázky na stavbu Černé kostky v Ostravě, nového sídla Moravskoslezské vědecké knihovny, vyvolal kontroverze. Vítězné konsorcium Metrostav DIZ a OHLA ŽS čelí kritice ze strany konkurenčního konsorcia BBP Stavby a KAMI PROFIT, které podalo trestní oznámení kvůli podezřele nízké ceně.

0

Miroslav Pucholt (Před 3 týdny)

Kvantový počítač v Ostravě: Revoluce ve výzkumu

V Ostravě bude umístěn kvantový počítač IT4Innovations, který má posílit kapacity centra a umožní řešení složitých problémů. Projekt LUMI-Q financuje EU a další země. Tento revoluční nástroj umožňuje rychlé a efektivní výpočty.

0

Rebeka Schmidt (Před 3 týdny)

DPO ruší posílení tramvají 11, 12 a 6, autobusy na lince 5 zůstávají

Dopravní podnik Ostrava ukončuje posílení tramvajových linek 11 a 12, které reagovalo na odklon vlaků na nádraží Ostrava-Vítkovice. Skončí také posílení linky 6. Náhradní autobusová doprava na lince 5 však zůstává kvůli technickým problémům tramvajové trati.

0

Lenka Hubingerová (Před 3 týdny)

Nebezpečné sesuvy půdy ohrožují Smrk a Palkovice

V okolí Smrku a Palkovic se objevily nebezpečné sesuvy půdy, ohrožující místní obyvatele a návštěvníky. Starostka Pavlína Stankayová varovala před pokračujícími sesuvy a doporučila se oblasti vyhnout. Místní úřady a odborníci monitorují situaci a spolupracují na minimalizaci rizik. Bezpečnostní opatření jsou klíčová.

0

Adam Wágner (Před 3 týdny)

Katarální horečka ovcí na severu Čech

Veterináři potvrzují případy katarální horečky ovcí na severu Čech. V Ústeckém kraji první případ na Chomutovsku, v Karlovarském kraji třetí ohnisko v Bublavě. Nemoc přenášejí infikovaní komáři.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Školní statek v Roudnici opět šampionem v pěstování chmele

Ústecký kraj se v roce 2024 znovu stal jedním z nejlepších pěstitelů jemně aromatického chmele díky Školnímu statku v Roudnici nad Labem. S průměrným výnosem 1,5 t/ha a obsahem alfa hořkých látek kolem 4 % převyšuje celorepublikový průměr.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Gigafactory v Dolní Lutyni: 12 tisíc nových míst a růst HDP o 221 miliard

Stavba nové gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku by mohla přinést 12 tisíc pracovních míst a zvýšit HDP o 221 miliard korun. Studie ukazují potenciál snížení nezaměstnanosti a zmírnění odlivu obyvatel. Projekt podpořil soukromý investor.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Déšť ničí sklizeň chmele v Kokorech

V Kokorech zasáhl pondělní sklizeň chmele déšť, který narušil tzv. dočesnou. Výnosy jsou nízké kvůli extrémnímu suchu a teplu, které způsobily neuzavření šišek. Sklizeň byla podprůměrná. Lenka Kratochvílová informovala, že sklizeň je u konce.

0

Miroslav Pucholt (Před měsícem)

Moravskoslezsko znovu pod vodou: evakuace, výpadky elektřiny a naděje na zlepšení

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se dnes probudili do těžkého rána, připomínajícího povodně z let 1997 a 2009. Situace zahrnovala výzvy k evakuaci, rozbouřené řeky, výpadky elektřiny a setrvalý déšť. Evakuace probíhají na mnoha místech, ale naději přináší zpráva, že déšť by měl ustoupit.

0

Lenka Hubingerová (Před měsícem)

Na pěti řekách na Vysočině platí třetí povodňový stupeň

Stav ohrožení se týká Sázavy, Doubravy, Svratky, Želetavky a Želivky. Hasiči zasahovali téměř dvěstěkrát kvůli popadaným stromům a následkům povodní. Železniční doprava je přerušena na několika tratích. Nejvážnější situace byla v Jimramově, kde došlo k evakuaci.

0

Jiří Padevěd (Před měsícem)

EU posuzuje 3miliardový skleník u Karviné - verdikt do konce října

Evropská unie zkoumá projekt tropického skleníku u Karviné za tři miliardy korun, který by měl být znám do konce října. Klíčovým problémem je financování provozu vzdělávací části, kterou by měla hradit Slezská univerzita prostřednictvím vstupného, což by mohlo být považováno za nedovolenou podporu.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

Ochromené Ostravsko - uzavřené přechody a zaplavené silnice

Silné deště zkomplikovaly dopravu v Moravskoslezském kraji. Nejhorší situace je na Ostravsku, hraniční přechody v Petrovicích jsou uzavřeny. Policie zasahovala u zatopeného auta v Ostravě, zaplavena je také ulice Rudná a další oblasti.

0

Michaela Prokopová (Před měsícem)

Nové úseky dálnice D55 se otevřou v prosinci

Dne 2. prosince se otevřou tři nové úseky dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem, vytvářející souvislou trasu 21 km. Výstavba byla náročná kvůli složitému podloží, což vyžadovalo nové technologie. Projekt zahrnuje devět mostů a protihlukovou stěnu.

0

Jiřina Suchorová (Před měsícem)

Ostrava má novou ultra-moderní budovu Ekonomické fakulty

Ostravská Technická univerzita slavnostně otevřela novou budovu Ekonomické fakulty s moderními nízkoenergetickými technologiemi. Budova využívá solární panely a dešťovou vodu, klade důraz na energetické úspory. Nabízí prosvětlené atrium a otevřené prostory pro studenty.

0

Adam Wágner (Před měsícem)

Povodně v Jeseníkách: Intenzivní srážky zvedají hladiny řek

Středeční intenzivní srážky v Jeseníkách vedly ke zvýšení hladiny vody a povodňovým aktivitám. Na Biskupské kupě napršelo až 70 mm. Hladiny řek rostou a vodní díla se připravují na další srážky.

0

Jiří Padevěd (Před měsícem)