7 tipů, kam na výlet v Ostravě a okolí

Ať už je jakékoliv roční období - léto či zima, jaro nebo podzim - slunečné odpoledne všedního dne nebo víkend, vždy je skvělé mít v záloze nějaké tipy, kam vyrazit. Máme pro vás několik ověřených rad, kam se v takových chvílích vydat. Ať už v centru Ostravy či zbytku Moravskoslezského kraje.


Česká republika je doslova plná míst, které rozhodně stojí za návštěvu. Kam tedy na výlet v Česku, konkrétně teda v Ostravě a jejím skvostném okolí?

1. DinoPark Ostrava

15 kilometrů od Ostravy leží obdivuhodná atrakce, která zaujme nejen malé děti. Jedná se o největší Dinopark v České republice.

Na ploše 35 hektarů je k vidění celkem 70 modelů zvířat, které řadíme mezi prehistorická stvoření. Mezi nimi jsou k nalezení i ta, která jsou ozvučená či se dokonce roboticky pohybují. Tato prehistorická stvoření tak vypadají jako živá a vyděsí kdejakého odvážlivce.

Po areálu DinoParku je možné chodit pěšky. Tam, kam pěšky nedojdete, jezdí speciální Dinoexpres.

Další zajímavou věcí, která je v areálu k vidění, je borovice Wollemi Pine. Jedná se o světově významnou rostlinu, která na Zemi rostla přes 175 milion let. Na světě existuje pouze 39 exemplářů. Botanici se rozhodli rozdělit je právě mezi světové DinoParky.

V DinoParku jsou k dispozici dětská hřiště a relaxační zóna. Je tady také Dětská minizoo. Děti se mohou vyřádit na prolézačkách, houpadlech a dalších atrakcích. V paleontologickém hřišti se mohou pokusit objevit ukrytou kostru pravěkého tvora. Čeká je i unikátní dráha DinoRace.

Starší generace naopak ocení zajímavé historické informace ke každému zvířeti a také několik občerstvovacích zařízení.

Tip: Ostravská lákadla už jste poznali ze všech úhlů a rádi byste někam dál? Do Olomouce je to z Ostravy takříkajíc přes kopeček. Víte, kam vyrazit na výlet v okolí Olomouce?

2. Landek Park

Ostrava je známá hlavně ve spojení s těžbou komodit v hlubinných dolech a tovární výrobou. Landek Park nabízí pohled do nejstarší ostravské šachty, bývalého dolu Alsen. Park se nachází 5 m od centra Ostravy a zabírá plochu bezmála 35 hektarů.

Památka důlní věže, hornického podzemí a bujná vegetace kopce Landek se spojila v jedno. Tak mají návštěvníci možnost vidět nejen historii Ostravy, ale i poznat místní přírodu a odpočinek v národní přírodní památce.

V hornickém muzeu je možné navštívit následující expozice:

  • Expozice důlní dopravy - součástí této expozice je seznámení se s důlním pluhem či hřeblovým dopravníkem, který sloužil k přepravě uhlí. Projedete se také důlním vláčkem po prostorách areálu.
  • Expozice důlní techniky - jsou zde k vidění velkokapacitní vozy na přepravu uhlí, které se používaly a Dole Paskov.
  • Expozice historického osídlení - během této expozice navštívíte obydlí s ohništěm z doby lovců mamutů. K vidění je i soška Petřkovické Venuše, která byla nalezena v 50. letech minulého století archeology.
  • Expozice báňského záchranářství - prohlédnete si dýchací techniku používanou od konce 19. století až po moderní modely, kterou využívají především členové hasičského záchranného sboru.
  • Důlní expozice - expozice započne spuštěním do hlubin dolů v původní těžní kleci. Ocitnete se tak v kůži horníka, nastupujícího na šichtu. Prohlédnete si, jak vypadal jeho pracovní den a poznáte také historické stroje Albert a František. Projdete tak celkem 250 metrů podzemních chodeb.

V případě, že nestihnete navštívit oblíbené expozice v jeden den, nebo už dopředu plánujete výživný víkend, využijte krásné ubytování v Ostravě a okolí, o které není nouze.

3. Planetárium Ostrava

Planetárium Ostrava je součástí Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy Báňské - Technické univerzity Ostrava. Toto centrum poznání, chytré zábavy a zajímavostí je k vidění poblíž Poruby na Krásném Poli.

V planetáriu se pořádají výstavy, koncerty, divadla, ale především vás zde čekají pořady a aktivity, které jsou zaměřené na astronomii a přírodní či technické vědy.

Nejvíce fascinující zážitek, který planetárium nabízí, jsou audiovizuální pořady pod umělou oblohou, přímo v sále planetária. Absolvovat ho můžete od středy do pátku, a to vždy od 17. hodiny. V sobotu a v neděli pak od 14:00, 15:30 či 17:00.

Z kopule planetária je možné pozorovat noční hvězdné nebe. Děti pak ocení desítky exponátů, které jsou přizpůsobeny hraní a pokusům.

4. Velký svět techniky

Jestliže hledáte místo, kde se dokáže pobavit celá rodina, Velký svět techniky je pro vás ten pravý zážitek. V Ostravě Dolních Vítkovicích najdete za zrcadlovou fasádou mnoho expozic a atrakcí.

Základní expozice jsou čtyři. Na to, aby jste si prohlédli vše, co Velký svět techniky nabízí, si budete muset vyhradit celý den. K vidění jsou například laboratoře, dílny moderně vybavené učebny či dokonce 3D kino.

Trvalé expozice zabírají bezmála 14 tisíc čtverečních metrů. Jsou to Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody. Budete tak mít možnost vidět naživo to, co jste dosud znali jen z odborných článků a učebnic.

Expozice Dětský svět

Tato expozice je určena dětem od 2 do 6 let věku. Konkrétně se jedná o zmenšený svět dospělých, ve kterém jsou děti provázeny rodiči, kteří jim pomáhají s plněním různých úkolů a hádanek.

Expozice Svět civilizace

Expozice Svět civilizace si klade za úkol zobrazit důležitost pozice člověka ve vztahu s životním prostředím. Mezi to řadí zejména dekarbonizaci planety, důležitost vody pro život člověka, umělou inteligenci či cirkulární ekonomiku. Návštěvníci si tak mohou snáze přiblížit to, jak člověk dokáže přetvářet přírodu k obrazu svému a čím zajistit zachování jejího bohatství.

Expozice Svět vědy a objevů

Jestliže vás láká poznání technologie nano-materiálů, 3D tiskáren, složitých problematik matematiky či lékařské technologie, je tato expozice právě pro vás. Seznámíte se tak s tématy, ke kterým člověk nemá přístup každý den.

Expozice Svět přírody

Poslední trvalou expozicí, která je v areálu k vidění, je Svět přírody. Seznámíte se zde s několika odvětvími, které významně ovlivňují náš život. Budete moci vyšplhat na velký strom, lovit ryby pomocí sonaru nebo zjistíte, odkud pochází energie jako taková. Součástí je i velká zahrada o rozloze 2 000 metrů čtverečních.

Tip: Zlákala vás tato expozice k výletu na nejbližší kopce a hory? Víte, co s sebou do batohu zabalit při cestě do hor?

5. Zoologická a botanická zahrada

Zoologická zahrada v Ostravě má dlouhou historii. Vznikla během 60. let minulého století. Od té doby však prošla mnoha změnami a vylepšeními.

Jedná se o druhou největší zoologickou zahradu v České republice. Na ploše 100 hektarů žije přes 430 druhů zvířat.

Mimo jiné je k vidění Safari, které se rozděluje na tři výběhy - Afriku, Persii a Indii. Můžete tak vidět stáda různých druhů exotických zvířat, a to mnohdy z bezprostřední blízkosti. Mláďat těchto druhů zvířat je v areálu nezvykle celá řada, patří mezi nejoblíbenější expozice.

Nechybí ani voliéry vzácných ptáků z Číny či Tibetu. Můžete se také zúčastnit komentovaných prohlídek, krmení zvířat či nočních prohlídek.

Botanická zahrada pak skýtá nespočet cest, která se táhnou v délce 6 kilometrů. K vidění je mnoho vzácných rostlin v unikátním prostředí. Pro dodání důvěryhodnosti exotické krajiny jsou po zahradě rozmístěny modely plazů a obojživelníků.

6. Aquacentrum Bohumín

Jestliže hledáte relax a pohodu, wellness, bazény a atrakce pro děti v pohodě tobogánů v Aquacentru v Bohumíně vám ji jistě dopřejí.

Přímo pro relaxaci poslouží rovnou tři sauny, a to finská parní a infra. Ve venkovních prostorách je pak k nalezení Whirpool a ochlazovací bazének spolu s lehátky na opalování. Je zde i hřiště na plážový volejbal či adventure golf.

Aquacentrum nabízí 25 metrový plavecký bazén s pěti dráhami, relaxační bazén a venkovní bazén. Ty jsou pak doplněny vodopády, masážními tryskami a chrliči vody. Pro děti je zde umístěno brouzdaliště a tobogán o délce bezmála 50 metrů.

Ve vstupní hale a venkovních prostorách je možnost občerstvení, není tak problém strávit v areálu Aquacentra Bohumín i celý den.

7. Přehrada Olešná

Město Frýdek-Místek se může pyšnit překrásnou přehradou, která slouží k vodním sportům či koupání. Byla postavena již před 50ti lety na řece Olešná a je dlouhá skoro 400 metrů.

Přímo u areálu přehrady je postaven velký autokemp, kde není problém v případě správného vybavení strávit i několik dnů.

Tip: Je autokemping vaší velkou vášní a už balíte, abyste navštívili přehradu Olešná? Nezapomeňte přibalit i vhodnou elektrocentrálu. Víte, jak ji vybrat?


Kolem vodní nádrže je rozvinuta cyklistická stezka dlouhá 4,5 kilometru, stánky, restaurace či půjčovny šlapadel a lodiček. Přehrada je pak ideální pro koupání, jelikož nabízí spoustu travnatých pláží které disponují postupným písčitým vstupem do vody.

Provozují se zde i vodní sporty jako windsurfing či jachting. V případě krásného počasí je možné dohlédnout až na vrcholky Beskyd. Přehrada tak poskytuje překrásné výhledy do krajiny.

Jestliže se k přehradě vydáte, ať už na jeden den nebo několik nocí, nezapomeňte se pořádně vybavit. Plavky a ručník by měly být samozřejmostí. Sluneční brýle a opalovací krém zase oceníte ve slunečných dnech. Pro nocování i odpočinek s knížkou u vody můžete vyzkoušet kvalitní hamaku, díky které budou otlačeniny od kamínků a klacíků pod dekou minulostí.

Přímo u přehrady se také nachází také Aquapark Olešná, který se řadí mezi nejmodernější svého druhu. Nechybí tak přístup k tobogánům, vyhřívaným plaveckým, rekreačním a dětským bazénům či masážím lavicím. Tady plavky tedy jednoznačně potřebujete.

Cyklisté se mohou projet po naučné stezce Hůrka, která vede z Hukvald přímo na přehradu Olešná.

Shrnutí

Ostrava všeobecně není považována za top místa pro výlety. Což nám ale přijde opravdu škoda. Nabízí tolik vyžití pro děti i dospělé, o kterých by si některá města mohla nechat jenom zdát. A když k tomu vezmeme do úvahy i překrásné okolí, které Ostravu obklopuje, nebudete vědět, kam dřív. Našimi příklady ovšem přehlídka míst, které stojí za návštěvu, nekončí. Udělejte si proto seznam a naplánujte si dovolenou na jeden den, víkend nebo dokonce celý týden.

Zdroj textu a fotografií: Inzerent

Fotogalerie
Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy