70 let horolezeckých vzpomínek: Novojičínský oddíl slaví unikátní výstavou

Novojičínští horolezci oslavují 70 let své existence výstavou v Návštěvnickém centru, kde prezentují historické i současné vybavení, fotografie a sbírkové předměty. Oddíl se může pochlubit bohatou historií plnou úspěchů, včetně výstupu Leopolda Sulovského na Mount Everest v roce 1991. Dnes má oddíl 54 členů a plánuje další výzvy a vrcholy.


Sedmdesát let své existence připomíná novojičínský horolezecký oddíl i veřejnosti, a to výstavou v Návštěvnickém centru. Příchozí hned v úvodu vítá figurína horolezce v retro oblečení a výbavě zhruba z doby vzniku oddílu v roce 1954.

Eva Chrobáková, zástupkyně Horolezeckého oddílu Nový Jičín, zmínila: 'V ruce má dřevěný cepín, ten bude asi ještě z padesátých let.' Na výstavě je k vidění i řada dalších zajímavých exponátů, například fotografie členů oddílu při výstupech na různá horská pohoří, jako je Patagonie, Himaláje, či místní skály.

Chrobáková dodává: 'Výstavu fotografií doprovází i výstava sbírkových předmětů členů oddílu. Je tam staré vybavení, jak se lezlo třeba v šedesátých letech, a je tam pro porovnání i současná výbava.' Za dobu své existence si oddíl vybudoval bohatou historii plnou úspěchů a zkušeností, čehož dosvědčuje také Gerhard Kapusta, který je členem oddílu téměř od jeho počátku.

Kapusta vzpomíná: 'Když jsme nikam nemohli, tak se jezdilo do Tater. Potom se nám podařilo v roce 1976 získat výjezdní povolení a jeli jsme do Itálie. Tam jsme vylezli jednu čtyřkovou cestu a potom jsme začali jezdit po roce 1990, to jsme vylezli několik těch čtyřtisícovek.' Na vernisáži vzpomínkové výstavy nechyběl ani novojičínský rodák, horolezec Leopold Sulovský, v roce 1991 se stal prvním Čechem, který vystoupil na Mount Everest.

Sulovský hodnotí své začátky a úspěchy: 'Tady byla taková skupina lezců, kteří dobře lezli ve skále, a já jsem měl to štěstí, že jsem s nimi jezdil a dost jsem se od nich naučil. Tady mám ty kořeny a tady to, myslím že kvalitně začalo.' Dnes má oddíl 54 členů, jedním z nejaktivnějších je Marek Novotný, aktuálně se znovu chystá do Himalájí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy