Armáda odhalila plány na logistické centrum v Mošnově

Armáda ČR představila plány na logistické centrum v Mošnově, které bude zahrnovat moderní napojení na silnice, železnici a letiště. Projekt, spravovaný Moravskoslezským krajem, má být dokončen za šest let. Obyvatelé Petřvaldu nesouhlasí prostřednictvím petice.


Armáda České republiky představila první podobu svého plánovaného logistického centra v Mošnově, které se nachází na území Novojičínska. Nový projekt zahrnuje moderní silniční, železniční a letecké napojení a sloužit bude k přepravě materiálu a techniky, nikoliv k bojovým účelům. O přípravu projektu se stará Moravskoslezský kraj, který vykupuje potřebné pozemky.

Navrhované logistické centrum bude součástí průmyslové zóny v Mošnově a jeho výstavba by měla být dokončena za šest let. „Ministerstvo obrany aktuálně plní memorandum, které uzavřelo s Moravskoslezským krajem,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková. V prostorách centra se plánují objekty pro zaměstnance i skladovací prostory.

Obyvatelé Petřvaldu, do jejichž obce projekt také zasahuje, nesouhlasí s výstavbou. Podepsali petici, ve které zdůrazňují nedostatek informací, zábor orné půdy a fakt, že hranice nového centra budou příliš blízko jejich domovům.

Aktualizace projektu přináší kompromis v podobě odsunutí areálu o dvě stě metrů od obytné zástavby. „Odsunutí areálu a vytvoření zeleného pásu by mělo pomoci zmírnit obavy obyvatel,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Šárka Šimoňáková (ANO).

Výkup pozemků a kompenzace

Moravskoslezský kraj minulý rok začal s výkupem pozemků pro vojenský areál. Zatímco v Mošnově jde o pozemky určené k výstavbě, v Petřvaldu se jedná o ornou půdu, což vyvolalo právní spory. Obec Petřvald již podala žalobu na zrušení zásad územního rozvoje.

Starosta Petřvaldu Václav Kološ (nez.) uvedl, že nejlepší by byla finanční kompenzace. V současnosti kraj vykoupil zhruba čtyřicet procent z potřebných padesáti hektarů, přičemž nadále probíhá jednání s majiteli pozemků.

Podle memoranda má kraj povinnost vykoupit, případně vyvlastnit pozemky potřebné pro vybudování logistického centra a související infrastruktury. Vývoj projektu bude nadále monitorován a veřejnost bude o postupu informována.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy