Černá kostka bude! Ministerstvo přikleplo dotaci pro Moravskoslezský kraj

Dnes Ministerstvo životního prostředí ČR rozhodlo o přidělení financí z Operačního programu Spravedlivá transformace pro stavbu Černé kostky – Centra digitalizace, vědy a inovací.


Moravskoslezský kraj tak na tento projekt získal z evropských zdrojů 1,6 miliardy korun. Černá kostka již má od letošního ledna stavební povolení, Moravskoslezský kraj připravuje podklady pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby.

„Pro Moravskoslezský kraj je schválení dotace obrovská událost. O Černé kostce se u nás mluví už od roku 2004, za tu dobu prošel projekt různými fázemi, dokonce dlouho ležel u ledu. Plán postavit nové supermoderní sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny jsme znovu na stůl položili v roce 2016, šlo o jednu ze zásadních vizí nového vedení kraje. Jsem moc rád, že slib splníme, dnes to potvrdilo ministerstvo. Černá kostka bude symbolem proměny našeho regionu, který se vydal na vzrušující cestu směrem od těžkého průmyslu k inovacím a nejnovějším technologiím,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a připomněl, že projekt vyjde na 2,6 miliardy korun.

Z Fondu pro spravedlivou transformaci získal Moravskoslezský kraj prostřednictvím Operačního programu spravedlivá transformace 1,6 miliardy korun. Statutární město Ostrava přispělo 150 milionů korun, zbytek uhradí kraj ze svého rozpočtu.

V nebližších týdnech Moravskoslezský kraj zahájí výběrové řízení na zhotovitele tohoto ambiciózního projektu. Samotná stavba začne v příštím roce, hotovo bude v roce 2027.

„Ve spolupráci s vysokými školami a dalšími vědeckými institucemi vznikne místo pro robotizaci, digitalizaci, inovace a smart technologie v nejen oblasti knihovnictví. Bude zde probíhat formální i neformální vzdělávání včetně rekvalifikací. Nedílnou součástí bude podpora rozvoje kreativního průmyslu. Poskytne také prostory pro start-upy a zázemí pro péči o talenty. Černá kostka se stane centrem vzdělávání a místem setkávání různých generací, institucí i podnikatelů a firem. Výrazným způsobem pomůže v pokračující transformaci Moravskoslezského kraje,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Roční provoz bude podle odhadů stát 150 milionů korun, financován bude z vlastních prostředků organizace například z nejrůznějších grantů a vstupného na akce, na provoz bude významně přispívat i Moravskoslezský kraj jakožto zřizovatel.

„Schválení podpory Černé kostky je pro nás důležité ocenění obrovského množství práce, kterou jsme projektu v minulých letech věnovali. Teď se soustředíme na to, abychom v roce 2027 měli připraveny co nejlepší služby pro naše návštěvníky. Služby, které umožní lidem v Kostce studovat, číst, seznamovat se s digitální budoucností, vzdělávat se v moderních technologiích a aplikacích,“ uzavřel ředitel Černé kostky Andrej Harmecko s tím, že nová krajská organizace Černá kostka – Centrum digitalizace vědy a inovací byla Radou Moravskoslezského kraje zřízena k 1. říjnu 2023.

Černá kostka je moderní knihovnou a kulturním centrem, které se vyznačuje impozantním designem a rozsáhlými prostorami. Má celkovou podlažní plochu 16 000 m2, s 2 podzemními a 9 nadzemními podlažími. Její rozměry činí 36 × 36 metrů a nabízí 164 parkovacích míst pro návštěvníky, z toho 78 v podzemním podlaží a 86 na povrchu. Budova bude obklopena vodní plochou o rozloze 4 530 m2, která má hloubku 5 centimetrů a objem vody 227 m3. Černá kostka bude "domovem" pro ohromující množství kulturního dědictví obsahující celkem 1,2 milionu knihovních jednotek. Bude otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dnů v roce, což umožní širokou dostupnost pro návštěvníky a kulturní aktivity.

Černá kostka nabídne širokou škálu moderních a inovativních prostorů, včetně týmových i individuálních studoven, multimediálních učeben, experimentálního kina, laboratoří pro digitalizaci kulturního dědictví, makerspace pro experimentování s technologiemi, výstavních prostorů pro umění a kulturu, noční studovny a relaxační zóny. Také bude mít literární kavárnu a v letních měsících využitelnou střechu.

Černá kostka je navržena s ohledem na udržitelnost. Využívá moderní nízkoenergetické technologie, tepelná čerpadla pro efektivní vytápění a chlazení, kvalitní izolaci a materiály pro snížení energetických ztrát, přirozené větrání, fotovoltaické panely na střeše, LED osvětlení s nižší spotřebou elektřiny a shromažďování dešťové vody pro účely jako splachování.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy