Gigafactory v Dolní Lutyni: 12 tisíc nových míst a růst HDP o 221 miliard

Stavba nové gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku by mohla přinést 12 tisíc pracovních míst a zvýšit HDP o 221 miliard korun. Studie ukazují potenciál snížení nezaměstnanosti a zmírnění odlivu obyvatel. Projekt podpořil soukromý investor.


Mzdy jako v Hyundai. Stát představil studie ke gigafactory na Karvinsku

Dvanáct tisíc nových pracovních míst, pokles nezaměstnanosti o jeden procentní bod nebo zvýšení HDP o 221 miliard korun – to vše by mohlo přinést nejen Dolní Lutyni, ale i celému okolí a potažmo celé České republice, pokud dojde ke stavbě nové gigafactory. Projekt, který by měl vzniknout v Dolní Lutyni na Karvinsku, má podporu ze strany soukromého investora, jehož identita zatím zůstává neznámá.

Tyto údaje pocházejí z nových studií, které ve středu představili zástupci ministerstva průmyslu a obchodu obcím a spolkům na Bohumínsku, jež budou stavbou průmyslové zóny přímo ovlivněny. Podle Jana Havránka ze společnosti AQE Advisors, jenž je jedním z autorů dopadové studie, by příchod významného investora mohl mimo jiné zpomalit i úbytek populace v regionu.

„Moravskoslezský kraj za posledních třináct let zaznamenává největší úbytek obyvatelstva v rámci celé České republiky. Podle odhadů Českého statistického úřadu by měl tento trend pokračovat a do roku 2070 by se počet obyvatel mohl snížit o dalších 27 procent,“ uvedl Jan Havránek k současné situaci v regionu.

Příčiny tohoto úbytku vidí Havránek především v nedostatku dobře placených pracovních míst. „V našem kraji chybí dostatečná nabídka lépe placených pracovních pozic pro kvalifikované obyvatele. Předpokládáme, že nový investor nabídne mzdy převyšující mediánové úrovně, podobné těm v automobilce Hyundai,“ dodal Havránek.

Studie také reflektuje obavy odpůrců stavby gigafactory v blízkosti ptačí oblasti, které se týkají příchodu pracovníků z větších vzdáleností. Podle výsledků studie je však v dojezdové vzdálenosti do patnácti minut dostatek pracovní síly. Navíc by díky vyšším mzdám museli na novou konkurenci reagovat i ostatní zaměstnavatelé v okolí, což by přispělo k nárůstu platů i v jiných sektorech.

Další důležitou otázkou, která zaměstnávala starosty Dolní Lutyně a Bohumína, byla možná povodňová rizika. Chystaná průmyslová zóna se nachází v záplavovém území řeky Olše, a proto byla připravena studie záplavového území, která měla zobrazit změny při případných povodních.

Podle Filipa Urbana ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba, která měla na starosti tuto studii, byly použity nejnovější podklady a navržena protipovodňová opatření. „Sestavili jsme nový matematický model řek Olše a Lutyňky a vyčerpávajícím způsobem tak můžeme předpovědět chování vody v daném území při povodních,“ uvedl Urban.

Výsledky této vodohospodářské studie ubezpečily starosty Dolní Lutyně a Bohumína. „Zjistili jsme, že záplavová studie pro naši obec, ale i pro ostatní, dopadla dobře. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál,“ řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. „Výstavba by neměla ovlivnit odtokové poměry v obcích,“ uzavřel Buzek.

Podobně se vyjádřil i starosta Bohumína Petr Vícha. „Byli jsme informováni o aktuálním stavu záplavové oblasti a také jsme obdrželi dopadovou studii, která ukazuje přínosy pro zaměstnanost a další aspekty v rámci Bohumína a okolí,“ sdělil Vícha. „Očekáváme od státu další kroky v přípravách. Záplavová studie je aktuálně dokončena zhruba ze 75 procent a my i Věřňovice žádáme další zlepšení protipovodňové ochrany, zejména na Lutyňce,“ dodal Vícha.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy