Hasiči mají díky kraji další nové moderní vybavení

Moravskoslezský kraj nakoupil profesionálním hasičům moderní techniku za celkem 5,8 milionu korun.


Krajští zastupitelé také schválili podporu dobrovolných hasičů. Mezi 24 jednotek obcí půjde z krajského rozpočtu necelých 29 milionů korun na cisternové stříkačky, požární auta nebo opravy či výstavby hasičáren.

„Díky novým termovizním kamerám, speciálním filtrům a spektometrům budou zásahy našich profesionálních hasičů efektivnější i bezpečnější. S krajským hasičským záchranným sborem spolupracuje Moravskoslezský kraj dlouhodobě, tentokrát jsme jim na potřebné technické vybavení přispěli celkem 5,8 milionu korun. Jejich práce si nesmírně vážíme. Pomáhají nejen v našem kraji, za poslední dobu sloužili i za hranicemi regionu, a dokonce i naší země. Byli například významnou posilou po zemětřesení v Turecku nebo při rozsáhlých požárech v Řecku,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a upřesnil, že krajští hasiči dostali 7 termovizních kamer, přes dvě tisícovky širokospektrálních ochranných filtrů, spektrometr s Fourierovou transformací pro měření toxických látek a koncentraci výbušnin a ruční gama spektrometr, který je určený na vyhledávání a identifikaci radioizotopů.

Kraj také podpoří jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí na území Moravskoslezského kraje.

„Dva a půl milionu rozdělili krajští zastupitelé mezi 11 obcí na pořízení dopravního automobilu nebo požárního přívěsu, dalších 12 milionů korun využije 6 obcí na cisternové automobilové stříkačky a 14 a půl milionu půjde z krajského rozpočtu na stavby nebo rekonstrukce požárních zbrojnic dobrovolných hasičů. Tento příspěvek získá 7 obcí v kraji. Také dobrovolní hasiči jsou pro bezpečnost našich občanů nepostradatelní, jsou důležitým prvkem v oblasti záchranných a likvidačních prací a krizového řízení a jejich podpora je rozhodně na místě,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje a vyjmenoval podpořené obce.

Automobil nebo požární přívěs s krajským příspěvkem pořídí obce Dolní Lomná, Heřmánky, Vrchy, Štěpánkovice, Služovice, Hladké Životice, Zátor, Sudice, Pustá Polom, Vřesina a Skřipov. Na cisternovou stříkačku dostanou po 2 milionech korun obce Petřvald, Šilheřovice, Ostrava, Horní Benešov, Baška a Březová. Na požární zbrojnici kraj přispěje obcím Bílovec, Baška, Ostrava, Čermná ve Slezsku, Bravantice, Václavovice a Háj ve Slezsku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy