Hlasujte pro projekty z našeho kraje

Do finále celostátní soutěže Adapterra Awards podstoupily hned dva.


Soutěž Adapterra Awards hledá nejlepší příklady adaptací na změnu klimatu. Letos do celostátního finále postupují dva projekty z Moravskoslezského kraje. Kromě odborníků bude v jedné kategorii rozhodovat také veřejnost, lidé mohou do poloviny října posílat hlasy do Ceny sympatie. Letos bude také uděleno speciální ocenění Cena Moravskoslezského kraje pro nejlepší projekt z regionu.

Do letošního pátého ročníku se přihlásilo 115 projektů, což je nejvíce v historii soutěže. Do finále letos postoupilo 21 projektů, dva z nich se nachází v Moravskoslezském kraji, který je partnerem soutěže.

„Mám radost, že se letos do soutěže Adapterra Awards přihlásilo z našeho regionu rekordních 27 projektů, jsme v tomto ohledu nejaktivnější kraj v republice. Je to hlavně díky krajskému projektu LIFE COALA, který je zaměřený právě na změnu klimatu. Jeho prostřednictvím děláme všechno pro to, aby adaptačních projektů v našem kraji přibývalo a stále se zvyšovalo povědomí o potřebě na změnu klimatu reagovat. Moravskoslezský kraj se dostává na špici mezi regiony, které velmi aktivně řeší klimatickou změnu, stáváme se tak lídrem v oblasti snižování dopadů klimatických změn. Děkuji proto nejen finalistům, ale všem, kteří se do soutěže Adapterra Awards zapojili,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a představil dva finalisty z regionu.

Odbornou porotu nejvíce zaujaly Rekonstrukce Domu s pečovatelskou službou Harmonie v Ostravě-Porubě a projekt Přírodě blízkého udržitelného zemědělství v Lukavci u Bílovce.

„Z letošních postupujících 21 finalistů je letos nejvíce, tedy dvanáct, těch krajinných. Tyto adaptace pomáhají udržet úrodnou a vlahou půdu, představují přírodě blízké způsoby protipovodňových a protierozních opatření nebo obnovu mokřadů a tůní. Dále postoupily čtyři budovy, čtyři veřejná prostranství, a dokonce jedna společnost se svým výrobním postupem,“ shrnuje letošní ročník koordinátorka soutěže Andrea Křivánková.

Lidé mohou o Ceně sympatie hlasovat do poloviny října na stránkách soutěže Adapterra Awards. Vítězné projekty budou oceněny na slavnostním vyhlášení spojeným s konferencí 1. listopadu 2023 v Praze.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy