Klíšťata vzůru - riziko boreliózy a encefalitidy stoupá!

V České republice se zvýšila aktivita klíšťat kvůli teplému a vlhkému počasí, které představuje zdravotní rizika, jako je borelióza a klíšťová encefalitida. Očkování proti klíšťové encefalitidě je důležité, obzvláště pro starší lidi. Lidé i majitelé psů by měli přistupovat k ochraně proti klíšťatům zodpovědně.


V únoru zažila Česká republika teplé a vlhké počasí, což značně zvýšilo aktivitu klíšťat, především ve vlhkých a zalesněných oblastech. Tito paraziti se probudili a začali ohrožovat veřejnost, přenášením závažných onemocnění, jako jsou borelióza a klíšťová encefalitida. I přes tyto hrozby, mohou být některá onemocnění, jako klíšťová encefalitida, předejita očkováním.

Ivo Mifek, primář infekčního oddělení Nemocnice Havířov, zdůraznil, že očkování proti klíšťové encefalitidě je pro starší lidi mimořádně důležité: 'Klíšťová encefalitida je závažné onemocnění hlavně u starších lidí. Může sebou přinášet následky ve sféře neurologické i psychické.” Nicméně, reakce veřejnosti na očkování jsou rozdílné, někteří lidé se rozhodnou nepodstoupit očkování, zatímco jiní ho považují za nezbytně nutné.

Prevenční očkování proti klíšťové encefalitidě se skládá ze tří dávek. Schéma očkování lze však urychlit, jak vysvětluje Ivo Mifek: 'To znamená, že druhá dávka, tu lze aplikovat v současné době již za 14 dní po té první dávce s tím, že protilátky naskočí za 14 dnů po té druhé dávce. Třetí dávka je zase šest až dvanáct měsíců po druhé dávce.”

K očkování a ochraně proti klíšťatům by měli přistupovat zodpovědně nejen lidé, ale i majitelé psů. I u zvířat hrozí onemocnění přenášená klíšťaty. Dagmar Adámková, pejskařka, říká: 'První klíště jsme měli tady ve slabinách, bylo zakousnuté, ale nebylo napité a druhé klíště po něm lezlo, takže jsem ho stačila včas vzít a zabít. Připravila jsem se repelentem a nasadím i protiparazitální obojek a doufám, že to zvládneme bez klíšťat letos.”

Vzhledem k narůstající aktivitě klíšťat v posledních týdnech, lékaři důrazně doporučují očkování proti klíšťové encefalitidě, zejména u starších lidí a těch, kteří se pohybují často v oblastech s vysokou koncentrací klíšťat. Očkování pomáhá snížit riziko vážných zdravotních komplikací spojených s klíšťaty, chrání jedince i jejich domácí zvířata a usnadňuje léto bez obav z onemocnění způsobených klíšťaty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy