Komárovský obchvat zmírní provozu od roku 2027

Realizace obchvatu v Komárově na Opavsku, který by měl zmírnit průjezd více než 20 tisíc aut denně, se začíná rýsovat. Mohla by začít v roce 2027 a být dokončena v roce 2029. Úsek bude měřit šest kilometrů a stát 2,1 miliardy korun.


'Přes střed Komárova na Opavsku denně projede více než dvacet tisíc aut. Realizace dlouho očekávaného obchvatu, který by měl tuto intenzivní dopravu výrazně zmírnit, se nyní začíná rýsovat na obzoru,' uvádí starosta obce Lumír Mách.

V současnosti silnice I/11, která prochází středem Komárova, tvoří v dopravní špičce téměř souvislou kolonu vozidel. Situace se ještě prohloubila v důsledku otevření Prodloužené Rudné. V místě křížení s železnicí, kde se vozovka zužuje ze čtyř na dva pruhy, dochází často k zácpám, zvláště když projíždí vlaková souprava.

'Intenzita dopravy každý rok narůstá. Pokud se nám podaří realizovat obchvat podle našeho plánu, mohli bychom začít se stavbou v roce 2027,' sdělil Miroslav Mazal z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Pro automobily by měl šestikilometrový úsek s rozpočtem 2,1 miliardy korun za ideálních podmínek - tedy bez problémů s majetkoprávními vypořádáními nebo výběrových řízení na zhotovitele - být otevřen v roce 2029.

Plánovaný obchvat Komárova buduje ze tří variant jižní trasu, která byla vybrána jako nejvhodnější z hlediska vlivu na životní prostředí a také jako nejlevnější, avšak zasáhne zemědělskou půdu. K této trase se v minulosti postavila jiná městská část Opavy - Suché Lazce, jejichž katastr by měla silnice protínat. Sucholazečtí v referendu v roce 2018 mandatovali své zastupitelstvo, aby podniklo veškeré právní kroky k zamezení stavby.

Místostarosta Suchých Lazců Václav Skuplík, který byl s plánem obchvatu nesouhlasný, nicméně konstatoval: 'Dosáhli jsme alespoň částečných ústupků. Silnice by měla v našem katastru vést v zářezu, podél ní by měly vzniknout protihlukové valy. Ačkoli zabere určitý čas, než se tyto valy zazelenají a začnou plnit svoji funkci, je tento projekt přátelštější k lokalitě.'

Obchvat Komárova je součástí rozsáhlejší strategie pro zlepšení dopravní situace mezi Opavou a Ostravou, kde se plánuje také výstavba obchvatu pro sousední Nové Sedlice a Štítné. Díky těmto projektům se očekává snížení hustoty dopravy a lepší provozní propustnost na spojnici mezi Opavou a Ostravou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy