Kraj podporuje rozvojové projekty obcí

Přispívá na přípravu jejich projektových dokumentací.


Moravskoslezský kraj podporuje příliv evropských peněz do obcí v regionu. Od roku 2009 proto obcím přispívá na přípravy projektových dokumentací rozvojových projektů. Zvyšuje tím tak šanci obcí získat evropské prostředky a zvýšit občanům životní úroveň. Letos tak kraj podpořil 58 obcí, rozdělil jim skoro 19 milionů korun.

„Díky financím z krajského rozpočtu mohou obce připravovat projekty na rekonstrukce škol a školek, zdravotnických zařízení, na opravy chodníků a obecních silnic, na bytovou výstavbu nebo třeba vybudování památkové zóny. Bez kvalitní projektové přípravy by obce měly jen malou šanci získat dotaci z Evropské unie. Je skvělé, že jsou obce aktivní a o evropské prostředky usilují, přispívají tak ke spokojenosti svých obyvatel, rozvoji obce a ve výsledku i růstu místní ekonomiky,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková a vysvětlila, že kraj přispívá až 400 tisíc korun na přípravu rozvojových projektů, které se budou moci hlásit o prostředky nejen z programů EU, ale i z národních dotačních titulů.

V letošním roce Moravskoslezský kraj přispěje na 58 projektů obcí celkem 18,85 milionu korun.

„Úpravu základních nebo mateřských škol připravují obce Sedlnice, Libhošť nebo třeba Šenov u Nového Jičína. Dále kraj podpoří projekt na přípravu památkové zóny v Brušperku, obec Tichá zase plánuje bytovou výstavbu. Krajské peníze pomohou připravovat také rekonstrukce chodníků a silnic, kanalizací nebo projekty v oblasti energetických úspor,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje Šárka Šimoňáková a vyčíslila, že od roku 2009 kraj investoval v rámci tohoto dotačního programu přes 180 milionů korun.

Díky těmto prostředkům obce na své rozvojové projekty získaly od EU nebo od státu zhruba jednu a čtvrt miliardy korun.

„Obec Tichá v této době již pořizuje projektovou dokumentaci na budoucí výstavbu bytového domu, čímž by obec chtěla pokrýt dlouhodobě zvýšenou poptávku po menších bytech v našem mikroregionu. Osobně jsem velmi ráda za tuto vstřícnost ze strany Moravskoslezského kraje,“ sdělila starostka obce Tichá Michaela Štefková.

Přípravu rozvojových projektů obcí by od příštího roku měly podpořit také peníze z operačního programu Spravedlivá transformace. V aktuálním programovém období, tedy až do roku 2027, by měly obce souhrnně získat až 200 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 06.09.2023 20:05




0 +
 

Hlavní zprávy