Nový pavilon pro tučňáky za 140 milionů do roku 2026!

Ostravská ZOO plánuje do roku 2026 otevřít nový pavilon pro tučňáky, což bude premiéra tohoto druhu v tomto zooparku. Pavilon disponuje bazénem o velikosti 25 metrů a vodní plochou 200 m2, tučňáci budou mít i 270 m2 na souši.


Ostravská zoologická zahrada se připravuje otevřít nový pavilon pro tučňáky do konce roku 2026, pokud se všechno povede dle plánu. Bude to poprvé, co bude v tomto zooparku chována tato oblíbená skupina ptáků. Lze očekávat, že nastěhování první várky patnácti tučňáků bude skutečně vzrušující událostí.

Pavilon však není určen pouze pro tučňáky. 'Plánujeme bazén o velikosti plaveckého bazénu 25 metrů s vodní plochou okolo 200 metrů čtverečních. Na souši budou ptáci mít k dispozici dalších 270 čtverečních metrů', informoval ředitel ostravské ZOO Jiří Novák. Pokud se vše povede, tento prostor by mohl chovat až padesát jedinců.

Podle ředitelova vyjádření chce zoologická zahrada udělat vše pro to, aby tučňáci v zoo začali množit. 'Jestliže tučňáci u nás začnou množit, doufáme, že jednoho dne bychom mohli vypouštět zpět do přírody jedince vypěstované v zajetí, stejně jako dnes děláme s orlosupy,' uvedl Novák.

Zoologové stále diskutují o tom, který druh tučňáka bude v Ostravě chován. Zvažují mezi tučňákem brýlovým a magellanským, a konečné rozhodnutí by mělo padnout v následujících týdnech.

Místo budoucího pavilonu tučňáků bylo v minulosti domovem ledních medvědů. Stavba za 140 milionů korun je navržena tak, aby návštěvníci mohli chodit kolem poloviny obvodu bazénu a skrze skleněné okénko mohli sledovat tučňáky pod vodou. Součástí projektu bude také podvodní jeskyně s velkým akváriem a rybami.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy