Obvod pomáhá ukrajinským dětem

Nadace České spořitelny poskytla městskému obvodu jeden milion korun na projekt „Integrace ukrajinských dětí v Porubě“.


Díky této finanční částce mohlo být zaměstnáno několik ukrajinských psychologů a ukrajinských i ruských učitelů, kteří pomáhají porubským školám se zapojením ukrajinských dětí do výuky a běžného života.

Před válečným konfliktem na Ukrajině utekly statisíce lidí. Městský obvod se už od začátku snaží pomáhat těm, kteří se rozhodli žít v Porubě

„Nikdo z nás by určitě nechtěl být v jejich kůži. Jen si zkusme představit, jaké to asi je, ztratit střechu nad hlavou, zaměstnání i své blízké. To, co jsme po léta tvořili a budovali, je pryč. Od března 2022 jsem se setkala s mnoha smutnými příběhy,“ uvedla koordinátorka vzdělávání Kateřina Švejdová z odboru školství ÚMOb Poruba.

Aby se zejména ti nejmladší sžili co nejlépe s novým prostředím, připravil městský obvod projekt, který jim má, i díky finanční podpoře Nadace České spořitelny, pomoci.

„Po příjezdu do cizí země je pro všechny složité zvyknout si na nové prostředí, nové zvyky a nový jazyk. Většina ukrajinských dětí zvládá adaptaci docela dobře, některé však potřebují pomoc,“ dodala Kateřina Švejdová.

S finančním příspěvkem Nadace České spořitelny městský obvod Poruba zaměstnal na plný či částečný úvazek šest ukrajinských odborníků a jednu ruskou učitelku, kteří pomáhají v mateřských i základních školách.

„Naše ukrajinsko-ruská podpůrná skupina pracovala během tohoto roku v osmi základních a čtyřech mateřských školách. Pokud je to třeba, plní roli tlumočnickou, pomáhá dětem s orientací ve školním prostředí, podporuje je v zapojení do třídních kolektivů, zajišťuje komunikaci mezi školou a rodiči. Děkujeme Nadaci České spořitelny, že nám tak výrazným způsobem pomohla, velmi si toho vážíme,“ řekla místostarostka Martina Dušková.

Projekt „Integrace ukrajinských dětí v Porubě“ byl podpořen ve výši 1 mil. Kč z nadačního příspěvku Nadace České spořitelny.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy