Osm zadržených osob v souvislosti s toxi kriminalitou

Novojičínsko - padla obvinění...


Osm zadržených osob v souvislosti s toxi kriminalitou

Novojičínsko - padla obvinění... 

Precizní operativní činnost a získané poznatky dovedly novojičínské kriminalisty k několika osobám, které se měly různou měrou podílet na výrobě či distribuci pervitinu na Novojičínsku. Ve spolupráci se zásahovou jednotkou bylo v druhé polovině června zadrženo celkem osm podezřelých osob (ve věku 22 až 75 let), z toho pět mužů a tři ženy.

Hlavními výrobci a distributory drogy byli 25letý a 41letý muž, kteří si měli společně od března do června tohoto roku obstarat potřebné prekurzory. Následně už měl každý samostatně v několika případech „uvařit“ produkt v podobě pervitinu a ten následně distribuovat mezi uživatele. Celkem tak měl mladší z nich vyrobit téměř 250 gramů této drogy a starší muž bezmála 200 gramů. V jednom případě měli „vařit“ společně a pervitin si mezi sebe rozdělit.

Další zadržené osoby měly mladšímu „vařiči“ při výrobě pomáhat nebo se na ní podílet. Jeden z mužů mu měl za úplatu v podobě peněz a pervitinu poskytnout sklepní prostory a také mu opatřit část potřebných chemikálií. Další pro něj měl zase nakupovat mimo jiné tablety s obsahem pseudoefedrinu a také se několikrát účastnit výroby. Jedna z žen pro něj měla doma uschovávat kufr s věcmi na výrobu pervitinu. Další tři osoby, rodinní příslušníci, mu taktéž měly pomáhat, například s vylupováním tablet z blistrů.

Při domovních prohlídkách policisté zajistili varny, ale také množství prekursorů, chemikálií, vařiče, skla či plata od vyloupaných léků a také samotný pervitin. Kromě uvedeného byla zajištěna finanční hotovost v řádech několika desítek tisíc korun, několik zbraní – vzduchovek a plynovek, ale také věci pocházející z majetkové trestné činnosti. Ty budou po provedení procesních úkonů vráceny zpět majitelům.

Kriminalistům se totiž podařilo objasnit také několik skutků krádeží, které mají mít na svědomí dva ze zadržených, 25letý „vařič“ a jeho 22letý „pomocník“. Je jim kladeno za vinu, že se měli v některých případech společně a v jiných každý sám, vloupat do několika objektů a odcizit různé věci. Jednalo se například o jízdní kola, elektro kola, klimatizační jednotku, kamerový systém, počítač, ale také nepojízdný motocykl, vše v celkové výši téměř 200 tisíc korun.

Novojičínští kriminalisté tak tyto dva výtečníky obvinili kromě trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, také z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Dalších pět zadržených osob bylo obviněno taktéž z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Jedna žena pak z výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky. Do výkonu trestu putoval rovnou za přechozí majetkovou činnost 22letý mladík. U dalších dvou mužů, „vařičů“, soud akceptoval návrh na vzetí do vazby. Ostatní jsou stíháni na svobodě. V případě odsouzení tak dvěma výrobcům pervitinu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi, ostatním pětiletý.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
3. července 2024


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024