Ostravská výšková perla může změnit majitele za 55 milionů!

Ostravský architektonický skvost, třetí nejvyšší budova v městě, se může dočkat nového majitele. Městská rada zahájila jednání o prodeji s firmou First Skyscraper, která nabídla 55 milionů korun


Významný ostravský architektonický skvost třetí nejvyšší budovy v městě se mohl dočkat svého záchrance. 'Proces prodeje byl zjednodušen a požadavek na zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání již neobstojí,' uvedl Jiří Vávra, náměstek primátora města.

Zájem o odkup domu ukázala dvě společnosti. Antracit Management CZ nabídl městu 44,5 milionu korun bez DPH. Další zájemce, First Skyscraper, nabídl vyšší částku - 55 milionů korun bez DPH.

'Městská rada se rozhodla zahájit jednání o prodeji s firmou First Skyscraper jako s prvním v pořadí. To je v souladu s hodnocením nabídek provedeným naší komisí pro hodnocení nabídek,' informovala mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná.

Mrakodrap postavený v samotném srdci Ostravy by měl podle návrhu renomovaných architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera, přejít do soukromých rukou. V roce 2020 a 2021 vypracovali návrh na přestavbu 68 metrů vysoké budovy. 'Nový majitel by měl dodržet tento návrh. Mrakodrap by měl zůstat obytným domem s až 76 novými byty, jejichž velikost bude pohybovat od 1+kk po nadstandardní mezonetové byty,' uvedla do kontextu mluvčí magistrátu.

Po přestavbě by měla být budova vybavena specifickými prvky, jako je zelená fasáda včetně centrálního zavlažování, recepce nebo zelená střecha parkovacího domu. Objekt je prázdný již od roku 2013, kvůli technickým problémům, a nevyhovujícím bezpečnostním parametrům. 'Jsem nadšený, že Ostrava se snaží zachovat tyto historické budovy, místo toho, aby je zbourala,' řekla Eva Jiřičná, jedna z architektů projektu.

Navzdory technickým potížím, které vedly k prázdnému stavu budovy od roku 2013, nechal Jiřičná prostor pro naději: 'Věřím, že i příklad mrakodrapu ukáže, že většina těchto budov má naději na nový život, a to i za současných bydlení požadavků a norem.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy