Parkovací dům je stavbou kraje

Na galavečeru 17. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2022 v Kompresorovně areálu Landek parku zaznělo ve čtvrtek 21. září večer také slovo Opava.


Bylo to při vyhlašování soutěžní kategorie Stavby občanské vybavenosti – novostavby a tou stavbou, která dostala od odborné poroty nejvíce hlasů, byl opavský parkovací dům ve Skladištní ulici. Ten je součástí uvažovaného dopravního terminálu, spojujícího vlakovou a autobusovou meziměstskou dopravu s místní hromadnou dopravou a individuální automobilovou přepravou např. do zaměstnání. To vše jen několik minut pěšky od centra města.

„Když se šestého června 2022 dům otvíral, měl jsem obrovskou radost z toho, že se nám podařilo vyřešit jeden obrovský problém s nemožností najít volné parkovací místo poblíž největšího opavského nádraží. Teď to vše umocnilo, že stavbu ocenili i odborníci a přisoudili jí první místo v architektonické soutěži,“ řekl po převzetí ceny opavský primátor Tomáš Navrátil.

Úspěch opavského parkovacího domu úročí i fakt, že letos bylo do soutěže přihlášeno nejvíce staveb za celou dobu historie této soutěže, a to 57. V kategorii Stavby občanské vybavenosti – novostavby pak porota vybírala z deseti finalistů.

Stavba opavského druhého parkovacího domu začala koncem zimy roku 2021, hotovo bylo v květnu 2022. Pro město Opavu jej vyprojektovala architektonická kancelář SHB a.s. a postavilo ho Sdružení HTCZ. Celkem zde najde místo 251 vozidel (z toho 32 na venkovním parkovišti a 4 parkovací místa pro rychlé odbavení), pamatovalo se i na nabíječky na elektrická auta. Ty se mohou nabíjet až 4 najednou. Vzniklo zde i parkování pro 30 kol či vedlejší pozemní parkoviště. Kromě výstavby rozsáhlé budovy s cihlovým a železným opláštěním prošla zásadní rekonstrukcí i Skladištní ulice, kde se vybudovala i nová kanalizace, veřejné osvětlení a zasazeny nové stromy. Celý projekt vyšel na zhruba 200 milionů Kč, 85 milionů z toho pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a Integrovaná teritoriální investice Ostravské aglomerace, zbytek pak uhradilo město.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 24.09.2023 08:22




0 +
 

Hlavní zprávy