Při vloupání na místě nechal svůj batoh

Novojičínsko - skončil za mřížemi.


Při vloupání na místě nechal svůj batoh

Novojičínsko - skončil za mřížemi. 

Jeho specializací bylo vloupání do garáží a rodinných domů na Novojičínsku. Aby se dostal do cíle, měl skákat přes ploty či zdolávat střechy. Podařilo se mu i pár „husarských kousků“, například když měl při vloupání do garáže zapomenout na místě činu svůj batoh nebo po vloupání do jednoho z domů odcizit reproduktor a ten „ztratit“ při dalším vloupání do domu. Do hledáčku novojičínských policistů se v posledních dvou měsících dostal 29letý muž, kterého v minulých dnech zadrželi a předali kolegům kriminalistům.

Od začátku června policisté evidují celkem devět skutků, které má mít na svědomí dnes již obviněný muž. Do garáží a rodinných domů se měl dostávat použitím hrubé síly, rozbitím či páčením oken a dveří. Poté měl odcizit vše, co se dalo zpeněžit, od nářadí, vrtaček, brusek, kompresoru přes televizory, fotoaparáty, kamery či hodinky až po alkohol. V jednom případě si měl z garáže kromě televizoru odnést i pět lahví investičních rumů. Jelikož se mu tyto věci nevešly do jeho batohu, měl si je odnést v tašce, kterou v garáži nalezl. Ke své smůle však na místě zapomněl svůj batoh, kde měl kromě věcí pocházejících z předešlých krádeží i svůj občanský průkaz. Některé láhve měl pak prodat známému, kterému zatajil, že pochází z trestné činnosti. Další měl sám zkonzumovat. V jiném případě se měl v průběhu jedné noci vloupat, nebo se o to pokusit, hned do tří rodinných domů. V prvním měl odcizit „jen“ reproduktor a poté byl vyrušen majitelem. Když se měl pokoušet dostat přes okno do sousedního domu, vypadl mu přitom odcizený reproduktor do jeho vnitřních prostor, avšak do samotného objektu se mu vniknout nepodařilo. Bez lupu měl odejít i z třetího pozemku.

Za vinu je mu kladena také krádež kabelky s osobními doklady a platební kartou, ze které měl následně učinit několik plateb v obchodě. V posledním případě se měl vloupat do domu, jehož majitelé byli v té době na dovolené. To ovšem nevěděl, že mají doma nainstalovaný kamerový systém i s reproduktorem. Když majitel na kameře zaznamenal pohyb „nechtěného hosta“, který mu prohledával dům, okřikl ho přes reproduktor. Muž tak s prázdnou z místa utekl. Majitel ihned kontaktoval strážce zákona. Operativní činností jsme zjistili, že jde o známého recidivistu. Státní zástupce udělil souhlas s jeho zadržením a do tří hodin od oznámení vloupání policisté podezřelého zadrželi nedaleko místa činu.

Novojičínští kriminalisté muže obvinili hned z několika trestných činů, a to krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Odcizením věcí měl způsobit škodu více jak 62 tisíc korun a přes 18 tisíc korun poškozením. Obviněný se ke skutkům doznal, při výslechu dokonce přiznal vloupání do dalšího objektu, které ještě nebylo nahlášeno. Některé z odcizených věcí měl prodat a získané peníze použít na obstarání drog a jídla. Další věci měl ukrýt na místě, na které následně navedl policisty. Část lupu tak mohla být vrácena svým majitelům. U obviněného byl soudem akceptován návrh na vzetí do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.



nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
21. srpna 2024





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy