Ptáci zpívají díky 251 boudám ve stromořadích a parcích

V Ostravě roste počet ptačích budek pro drobné zpěvní ptáky, posilující biologickou rozmanitost. Během posledních dvou let bylo umístěno 251 nových budek, z toho 100 v roce 2022. Budky se nacházejí ve všech městských obvodech a jsou pravidelně čištěny a udržované.


V Ostravě neustále roste počet ptačích budky, které poskytují bezpečné prostředí pro drobní zpěvní ptáky. Za poslední dva roky se na území města objevilo 251 nových budek, z čehož sto kusů udělo teprve v tomto roce. Budky nejen dodávají úkryty pro drobné ptactvo, ale také zlepšují životní prostředí a podporují biologickou rozmanitost.

Budky byly v Ostravě rozmístěny do korun stromů napříč městem, zejména v zastavěnějších lokalitách, zpravidla pak v parkově upravených plochách či ve stromořadích. Pro konkrétní výběr stanoviště budky rozhodovala často blízkost keřů či keřových skupin, které jako přirozené úkryty poskytují zároveň možnost potravy ptáků.

Aleš Boháč, náměstek primátora Ostravy za hnutí Starostové pro Ostravu, uvedl, že všechny budky jsou na konci roku, zpravidla v listopadu, čištěny a připraveny na další hnízdící období. Díky tomuto procesu získáváme také informace o obsazení budek, která se za poslední tři roky pohybuje okolo úctyhodných 69 procent. Nejčastějšími obyvateli těchto ptačích příbytků jsou sýkory koňadry, sýkory modřinky a pěnkavy obecné.

Před instalací budek v Ostravě v roce 2019 proběhl výzkumný projekt zabývající se vlivem urbanizace na hnízdění ptáků ve městě. Výsledky projektu pak pomohly například s výběrem vhodného typu budek, optimálního způsobu jejich instalace a s výběrem vhodných lokalit pro jejich umístění. Jednotlivé budky dostaly svá identifikační čísla a jsou zaneseny i do mapové aplikace města. V terénu je tak snadno dohledáme, zjistíme, zda budka byla poškozena či zcizena, a můžeme zajistit výrobu budky nové a její umístění do téže lokality, kde už si na ni drobní zpěvní ptáci zvykli.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy, dodala, že v letech 2021 a 2022 zajistilo město instalaci sto budek každý rok a loni bylo pořízeno dalších 50 ptačích příbytků. Budky jsou rozmístěny ve všech městských obvodech, jako je Poruba, Jih, Moravská Ostrava a Přívoz, Vítkovice, Slezská Ostrava a dalších.

Projekt Budky pro Ostravu má také svou zajímavost v podobě budky, umožňující on-line přenos. Jde o sýkorník se zabudovanou kamerou, který umožňuje sledování hnízdění. Budka je umístěna v areálu Lesní školy v Bělském lese. Další budky rozmisťují i některé městské obvody, různé organizace a školy. V Ostravě je také velký počet krmítek, které přispívají k podpoře ptactva ve městě.

Zoo Ostrava je dalším z aktérů, kteří přispívají k instalaci budek, čímž podporují ochranu a rozmnožování drobného ptactva. Tento projekt přispívá nejen ke zlepšení místního životního prostředí, ale také upozorňuje veřejnost na důležitost péče o biodiverzitu ve městeč.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy