Rostoucí kalamita ve městech, tisíce stromů potřebují ošetření

Projekt na likvidaci jmelí na stromech v Ostravě probíhá ve třech etapách, který byl zahájen minulý rok, se zhruba na 3 miliony Kč. První dvě etapy již proběhly a třetí etapa, zaměřená na zbývajících 500 napadených stromů, by měla začít letos na podzim.


Projekt likvidace jmelí na stromech v Ostravě zahájený minulý rok pokračuje v plném proudu. Původně plánovaný jedné etapy se nakonec rozdělil na tři, jelikož počet napadených stromů ve městě překročil očekávání. Město vyčlenilo na tento projekt tři miliony korun.

'Na základě počtu napadených stromů jsme projekt rozdělili do tří etap,' vysvětlil náměstek primátora Aleš Boháč. První etapa zahrnovala ošetření stromů v obvodech Vítkovice, Krásné Pole a Polanka nad Odrou. Aktuálně se projekt týká obvodů Svinov, Moravská Ostrava a Přívoz, Mariánských Hor, Nové Vsi, Třebovic, Martinova, Hošťálkovic, Proskovic, Petřkovic a Lhotky.

Plánovaná třetí etapa projektu se zaměří na zbývajících pět set napadených stromů v obvodech Poruba, Radvanice a Bartovice. 'Práce by měly být zahájeny letos na podzim,' upřesnil náměstek Boháč.

Dendroložka varuje, že jmelí se rychle šíří do dalších regionů. Nejčastěji arboristé provádějí na stromech zdravotní řezy, při kterých odstraňují z korun napadené větve s keříky jmelí. Chemické ošetření, které spočívá ve stříkání jmelí speciální látkou s růstovými regulátory, se používá méně často. Tato látka způsobuje rychlý rozpad stálezelených keřů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy