Senior expres od nového roku mírně podražil

Už více než tři roky mohou senioři z Poruby a okolí využívat pohodlnou a dostupnou dopravu a speciálními taxíky jezdí přes dva tisíce z nich. V novém roce si za cestu připlatí desetikorunu.


Princip seniorského expresu je jednoduchý. Lidem starším 74 let z Poruby a okolních obvodů umožňuje pohodlnou, a hlavně cenově dostupnou cestu k lékaři, k poskytovatelům sociálních služeb či na úřad. A to kdekoli na území Ostravy, a dokonce i do Vřesiny, kde má hodně lidí svého praktického lékaře. Od svého vzniku na podzim roku 2019 jezdili senioři za 30 korun. Od Nového roku je bude cesta stát o deset korun více.

„Pro nás je důležité, aby služba i nadále fungovala. Pro mnoho seniorů je to v podstatě jediná možnost, jak se dostat například k lékaři. Více než tři roky se nám dařilo držet cenu na třiceti korunách za jízdu. Bohužel v v loňském roce vzrostly náklady takovým způsobem, že nás to postavilo před dilema, zda službu zrušit, nějakým způsobem omezit, nebo zvýšit cenu. Rušit ani omezovat jsme ji v žádném případě nechtěli. A zvýšení o desetikorunu je podle nás akceptovatelné. Věřím, že uživatelé to pochopí,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk.

Průkaz, který opravňuje k využívání Senior expresu Poruba, má momentálně 2,2 tisíce seniorů. Většinou Porubanů, 163 uživatelů je z Třebovic, Martinova, Plesné a Pustkovce. Měsíčně tři automobily absolvují v průměru více než 450 jízd. Celkově najezdily do konce listopadu 2022 přes 110 tisíc kilometrů. Poruba na provoz seniorských taxíků přispívá sto tisíci korunami měsíčně.

„Služba je mezi seniory oblíbená a počet lidí, kteří si vyřídili průkazku, měsíc od měsíce roste. Od uživatelů máme veskrze pozitivní reakce a berou ji jako užitečnou věc. A to je především důvod, proč ji chceme udržet ve stávajícím rozsahu a kvalitě,“ dodal Miroslav Otisk.

Městský obvod Poruba zajišťuje senior expres pro občany od 74 let s trvalým pobytem v Porubě, Pustkovci, Martinově, Plesné a Třebovicích. Měsíčně mohou využít čtyři jízdy. Zájemci, kteří ještě službu nevyužívají, ale chtěli by, si mohou průkazku vyřídit bezplatně na odboru sociálním Úřadu městského obvodu Poruba, Gen. Sochora 6013/2, Ostrava-Poruba. Stačí jim občanský průkaz a průkazková fotografie. Další informace zde.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy