V Doubravě hrozí odchod učitelů a pokles kvality výuky

Ve městě Doubrava vypukl spor o vedení místní základní školy. Městský úřad neobnovil smlouvu s ředitelkou a vypsalo konkurs na nového šéfa, což vyvolalo rozruch mezi rodiči a pedagogy. Obavy jsou, že může dojít k masivnímu odchodu učitelů a snížení kvality výuky.


Ve Doubravě na Karvinsku se rozvířil spor o vedení místní základní školy. Městský úřad se rozhodl neobnovit smlouvu současné ředitelce a vypsalo konkurs na nového šéfa školy. Toto rozhodnutí vyvolalo reakci řady rodičů a pedagogického sboru.

V čtvrtek se radnice ve Doubravě sešla v neobvyklém dopoledním čase. Téměř stovka lidí, včetně nespokojených rodičů a učitelů, dorazila na městský úřad, aby diskutovali o budoucím vedení základní školy. 'Podporujeme naši paní ředitelku a způsob, jakým vede školu. Sbírali jsme přes 450 podpisů,' sdělila Šárka Čempelová, matka jednoho ze žáků.

Schůzka zastupitelů však trvala jen několik minut. S problematikou školy bylo překvapivě zacházeno jako s okrajovou záležitostí, jelikož ji podpořilo jen sedm z patnácti zastupitelů. Schůzka skončila mezi obyvateli hlasitým nevolením a vzájemnými výkřiky.

Vzápětí vypukl spor mezi rodiči žáků a městským úřadem. Rozhodnutí úřadu neprodlužovat mandát současné ředitelky vedlo k oznámení vypsání místa ředitele školy. 'Výběrové řízení je v plném proudu. Věřím, že potenciální zájemci nebudou odraděni a přihlásí se v dostatečném počtu, abychom mohli vybrat toho nejlepšího,' uvedla starostka Jiřina Ferenčíková z politické strany Naše Doubrava.

Městský úřad odmítá spekulace, že by jeho rozhodnutí bylo motivováno politickými zájmy nebo osobní aversí. Důsledkem tohoto kroku však může být odchod většiny pedagogických pracovníků i některých žáků. Starostka Ferenčíková toto riziko podceňuje: 'Pokud odejdou, nejsou to správní pedagogové.'

Případný masivní odchod učitelů by způsobil vážné potíže v chodu školy. Pokud by snížil počet žáků na třídu, radnice by musela školu dotovat. 'Fungujeme jako kolektiv velmi dobře, nerozumíme, proč k tomu došlo. Samozřejmě nám je líto dětí,' přiznala jedna z učitelek Romana Moskalová.

Podpora rodičů dělá ředitelku Jana Ošeldová šťastnou, avšak obává se, že se nic nezmění. 'Obávám se, že se situace nezlepší,' přiznala.

Situace tak ponechává řadu otázek: povede masivní odchod žáků a učitelů ke snížení kvality výuky? Je účelem výběrového řízení skutečně najít nejlepšího kandidáta na post ředitele, nebo má radnice jiné, méně viditelné zájmy? Jak dlouho bude trvat, než se situace stabilizuje a co to bude znamenat pro budoucnost Doubravské školy?


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024