Začala rekonstrukce zimního stadionu v Opavě

Symbolickým poklepem na základní kámen začala v úterý 9. května po poledni tolik očekávaná rekonstrukce a přístavba zimního stadionu v Opavě.


Výběrové řízení vyhrála firma PKS stavby s.r.o. Stavba za 369.633.401,50 korun by měla být do 780 dnů od podpisu smlouvy, ke kterému došlo v polovině dubna. Opava se tak konečně zbaví zchátralého sportoviště, které dostane novou, moderní tvář vytvořenou týmem Davida Wittaska z ateliéru QARTA architektura.

„Krytý zimní stadion v Opavě už léta nevyhovuje. Stavba je ve špatném stavu, neposkytuje návštěvníkům komfort, na který jsou zvyklí jinde. Proto se město rozhodlo tuto budovu z 50. let minulého století zásadně rekonstruovat a místo něj postavit moderní stadion, kde se kromě ledových sportů mohou pořádat i jiné sportovní, kulturní či společenské akce,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil s tím, že vítězná firma má výborné reference a v nedávné minulosti získala i významnou cenu pro nejlepší stavební firmu v kategorii nad 200 zaměstnanců. „Moc děkuji všem, kteří se na náročné přípravě podíleli,“ dodal Tomáš Navrátil.

Zimní plocha tak už dávno neodpovídá potřebám 21. století, proto se vedení radnice rozhodlo provést velkou rekonstrukci. Architektonická studie týmu QARTA architektura pod vedením opavského rodáka, architekta Davida Wittasska velmi vhodně očišťuje prostor haly od postupně provedených vestaveb a nechává vyniknout původní ocelovou konstrukci haly. Rekonstrukce začne  demolicí budov, které nemají historickou hodnotu nebo nejsou potřebné.

„Odstraněny budou dodatečně postavené ocelové tribuny a také část restaurace vysunutá do vnitřního prostoru. Na místě původních betonových stupních tribun zimního stadionu jsou navrženy nové tribuny pro cca dva tisíce diváků,“ vysvětlil náměstek primátora Michal Kokošek.

Zásadním úkolem obnovy areálu je vytvoření sportovního a wellness zázemí v moderní třípatrové budově. Lamely před skleněnou fasádou odkazují na charakteristický prvek původní haly – ocelový vazník. Podsvícení lamel umožní slavnostní osvětlení celého areálu. Svým výrazem bude působit jako přirozený poutač, návěstí pro diváky, a zapojí tak stavbu do společenského života města.

O rekonstrukci se zajímalo několik firem, finální nabídku pak podala firma, kterou rada vybrala. Zakázka zahrnuje demolici sousedící budovy bývalého autosalónu, celkovou revitalizaci samotného stadionu a nové přístavby. Počítá i s kompletním vyřešením energetiky budovy. Celá stavba je financována pouze z rozpočtu statutárního města Opavy. Tato zakázka je zadávána formou Design & Build (Navrhni & Postav), nebo také tzv. „na klíč“.

Po dobu rekonstrukce bude k dispozici náhradní ledová plocha, která se v současné době staví vedle fotbalového stadionu v Městských sadech. Dokončena by měla být letos v létě.  

Stávající stadion byl vybudován v roce 1953 na místě dřívějšího stadionu postaveného v roce 1858, po Vídni a Budapešti největší v Evropě. Otevřen byl v roce 1954, roku 1956 byl jako třetí v republice zastřešen.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy