Zneužití dobročinných sbírek odhaleno

ÚO Opava - sofistikovaná činnost, příběhy nemocných dětí, na to vše měli obvinění sázet.


Zneužití dobročinných sbírek odhaleno

ÚO Opava - sofistikovaná činnost, příběhy nemocných dětí, na to vše měli obvinění sázet. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Opavě v letních měsících minulého roku přijali poznatek o možném podvodném jednání, a to od kolegů z Generálního ředitelství cel Ostrava. Obsahem bylo podezření, že údajná nezisková společnost má z lidí pod záminkou lákat peníze. Začalo dlouhé a složité prověřování, během kterého kriminalisté shromažďovali důkazní materiály. Jednalo se o velmi sofistikovanou trestnou činnost, kterou se podařilo rozkrýt, a jednotlivé dílky zapadaly postupně do sebe. Výsledkem náročné práce kriminalistů byla završena obviněním dvou hlavních aktérů, ke kterému došlo na jaře.

Muži měli mít jasně rozdělené role. „Podnikání“ začalo založením společnosti, ve které byl jeden z obviněných jednatelem. Vše se tvářilo jako obecně prospěšná společnost, proto spousta lidí jejich příběhu uvěřila. Následně si měli pronajmout prostory v Opavě a Ostravě, které sloužily pro účely call centra. Poté už „jen“ měli zaměstnat pracovníky, kteří se měli řídit jejich instrukcemi. Princip všeho spočíval v tom, že pod smyšlenou záminkou měli volat lidem a žádat je o finanční příspěvky na různé sbírky a dobročinné účely. Legendy byly velice podobné, zaměřené především na kruté osudy lidí, zejména dětí. Ať už to byly dětské domovy, onkologicky nemocné děti, tak i potřeba financí na operace do ciziny. Jednoduše smyšlené příběhy, které působily na city poškozených. Zaměstnanci call centra byli motivováni k získání maximálního počtu „dárců“, protože z každého příspěvku jim plynula provize ve výši 300,- Kč. Takových obchodů proběhlo denně desítky. Příspěvky měla společnost postupně navyšovat. Na počátku se jednalo o částku kolem 1.300 korun, později téměř 2.000 korun. Pokud volající s příspěvkem souhlasil, byl mu prostřednictvím přepravní společnosti zaslán dárek v podobě například srdíčka, stromečku či andělíčka, a to v hodnotě několika málo korun. Za tento však dárce zaplatil dobírku ve výši domluveného příspěvku.

V průběhu prověřování bylo zjištěno, že obvinění měli postupně založit několik projektů, které měli zaštiťovat různými společnostmi. Projekty měli využívat k tomu, aby mohli uzavírat smlouvy například s přepravními společnostmi, bankami, ale také firmami, které potřebovali pro provoz call centra. Dokonce se měli na krátkou chvíli odmlčet, přestat „podnikat“ a následně si založit jinou společnost se stejným záměrem. Kriminalisté z hospodářské kriminality nepolevili ani na okamžik. Díky důslednému prověřování, důkladné operativní činnosti trvající doslova stovky hodin, výslechům desítek osob, vyhodnocení veškeré dostupné dokumentace a také spolupráci s kolegy z jiných krajů, nad podezřelými spadla pomyslná klec. Na základě předchozích souhlasů státních zástupců byli oba muži v březnu 2024 zadrženi. Kriminalisté následně provedli několik domovních prohlídek, při kterých zajistili majetek v podobě například finančních prostředků, drahých vozů či elektroniky, v celkové hodnotě okolo částky 1.400.000 korun.

Komisařka oddělení hospodářské kriminality Opava zahájila trestní stíhání dvou mužů ve věku 32 a 28 let jako obviněných se spáchání zločinu podvodu, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Také podala státnímu zástupci podnět na vzetí obou obviněných do vazby z obavy, že obvinění mohou působit na sebe a dosud nevyslechnuté svědky, či by mohli pokračovat v páchání trestné činnosti. Soud návrh akceptoval.

Kriminalisté prokázali, že obvinění se měli neoprávněně obohatit v období od února 2023 do svého zadržení. Měli uvést v omyl nejméně 3.700 osob a pod smyšlenou legendou vybrat téměř sedm milionů korun. Z těchto měli „pouhých“ 70.000 korun poukázat na platformu, která se zabývá dobročinnými sbírkami. Část získaných peněz měli použít k zaplacení nájmů, zaměstnanců, ale většinu financí si měli nechat pro svoji potřebu k „bohémskému stylu života“.

Vzhledem k výši způsobené škody si budou v nejbližších dnech spisový materiál přebírat do své gesce krajští kriminalisté.



Rádi bychom připomněli pár důležitých kroků, které učinit před darováním peněz na sbírku: Nespěchejte, vždy je dobré si sbírku vyhledat a ověřit si její pravost Zadejte si do vyhledávače název, čtěte články a zmínky v médiích nebo recenze – to by vám mělo napovědět, zda se jedná o důvěryhodnou společnost Vše by mělo být transparentní, jak společnost, tak i účet Ověřte si, zda fotky u samotné sbírky nepocházení z fotobanky nebo z jiné organizace



dne 23. srpna 2024

por. Bc. Eva Michalíková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy