Barokní zámek Kunín slaví dvojí jubileum

Barokní zámek Kunín na Novojičínsku oslaví dvacet let od otevření veřejnosti a 300 let od příchodu rodiny Harrachů. Víkend 8. a 9. června nabídne bohatý program i šlechtické hosty.


Barokní zámek v Kuníně na Novojičínsku, světově uznávaný za svou jedinečnou architekturu, se chystá na mimořádnou sezonu. Lákádlem nejen pro turisty, ale i pro milovníky historie, bude připomínka dvou mimořádných událostí. Uplynulo právě dvacet let, kdy se zachráněný zámek poprvé otevřel veřejnosti a navíc tři století od příchodu noble rodiny Harrachů, někdejších majitelů zámeckého panství. Zvěstoval to Kunínský kastelán, Jaroslav Zezulčík, s nadšením vyhlížející přípravy na nadcházející sezonu.

Oslavy dvaceti let od zpřístupnění zámku se budou konat o víkendu 8. a 9. června za přítomnosti šlechtických hostů. Veřejnost se může těšit na bohatý program, který bude probíhat v duchu této významné události.

Prázdniny v Kuníně pak budou ve znamení výborů převážně spojených s létem. Expozice se zabývají dobovou módu 19. století a začátku následujícího století. Výstava s názvem „Vzhůru do plavek” se zaměří na koupání a letní aktivity v tomto období.

Vstupné do zámku zůstává na loňských hodnotách, takže se návštěvníci nemusí obávat zvýšení cen. Tato rozhodnutí byla učiněna s ohledem na zvýšený zájem veřejnosti o historii a kulturu zámku.

V Raduni na Opavsku se základní vstupné navýšilo o dvacet korun na 220 korun. Toto zvýšení však je omluveno tím, že letos se připomínají čtyřicet let od zpřístupnění Raduňského zámku veřejnosti.

Jedním z vrcholů připomínky tohoto mimořádného výročí bude vystavení vzácného exponátu – kalotového pečetidla hraběte Jana Václava Münicha, který žil v letech 1752 až 1787. Toto unikátní dílo, které je významným předmětem šlechtické kultury, bude k vidění pouze při speciálních příležitostech.

Podle Radomíra Přibyla, kastelána zámku v Raduni, došlo k cenovému nárůstu u všech památek, které spravuje Národní památkový ústav. Základní vstupné tak nově činí 220 korun.

Ve vyhledávaném zámku v Hradci nad Moravicí je plánována speciální jarní akce, jako například prohlídky ve stylu kněžných Velikonoc. Současně tam zahajuje svou činnosti fascinující výstava „Lovu zdar“, která je tvořena loveckými trofejemi ze sbírek knížat Lichnovských.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024