Bazilika ve Frýdku - rozsáhlé opravy a nové turistické lákadlo

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku se dočká rozsáhlých oprav, které potrvají do května 2026.


Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku, uzavřená již od zimy, se nyní dočká dlouho očekávaných renovací. Věřící budou moci navštívit tento sakrální prostor znovu až v květnu 2026, jak uvedl mluvčí biskupství, Ondřej Elbel. Oprava je nezbytná a stavební firma již převzala místo.

Krypta s mumiemi, která byla dosud přístupná převážně jen při výjimečných příležitostech, se stane novým turistickým lákadlem. Po ukončení renovací by mělo být možné ji navštěvovat pravidelně. „Renovace krypty zahrnuje odstranění betonové dlažby a sanaci cihel tvořících její klenby. Také odstraníme skleněné plochy, které sice chrání ostatky, ale brání cirkulaci vzduchu,“ uvedl vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky biskupství ostravsko-opavského, Miroslav Přikryl.

Krypta ukrývá ostatky členů hraběcího rodu Pražmů, kteří frýdecké panství vlastnili po mnoho let, stejně jako mumifikované ostatky místních kněží a poutníků utonuvších v roce 1750, přitahovala a do budoucna bude hlavním turistickým tahákem. „V kryptě je značná vlhkost kvůli tomu, že svody ze střech baziliky vedou přímo do země,“ vysvětlil Přikryl. Cílem rekonstrukce je také úprava svodů ze střech tak, aby se voda nekumulovala v těsném okolí baziliky.

Další dva roky promění i interiér chrámu z poloviny osmnáctého století. Opravy se dočká omítky, elektroinstalace a bude doplněno osvětlení. „Omítky změní barvu z žluto-bílé na zlatorůžovou, některé prvky budou zlaceny. Zrestaurujeme také varhany a kapli svatého Kříže, včetně oltáře,“ doplnil zástupce biskupství. Nově získají zázemí i průvodci, s nimiž se počítá při prohlídkách po opravě chrámu.

Věřící zatím navštěvují bohoslužby v nedalekém Farním kostele Jana Křtitele. „Míváme i mimořádné mše svaté. Jednu jsme sloužili vzadu za bazilikou, počasí nám přálo a lidé byli spokojeni,“ říká frýdecký farář František Boldy.

Oprava baziliky vyjde na 48 milionů korun. Většinu financí pokryje dotace Evropské unie, část peněz dodá kraj a město. Zbývající částku, zhruba 5,6 milionu korun, by měla doplnit sama farnost. „Přispívat mohou již nyní lidé na účet farnosti, připravujeme i veřejnou sbírku, kterou musí schválit kraj,“ přiblížil způsob financování frýdecký farář. „Věřím, že se vše podaří a 1. května 2026 otevřeme baziliku znovu věřícím,“ uzavřel farář Boldy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy