Grafický designér Pavel Noga oslavuje česko-polskou uměleckou spolupráci v Galerii města Karviné

Grafický designér Pavel Noga úspěšně ukončil výstavu plakátů v Galerii města Karviné. Výstava představovala jeho práci za posledních 15 let, zaměřující se na česko-polskou spolupráci a kulturu. Noga nyní plánuje věnovat se grafické úpravě knih a časopisů.


Světoznámý grafický designér Pavel Noga v posledních dnech ukončil svoji výstavu plakátů v Galerii města Karviné, která se setkala s velkým úspěchem. Noga, bývalý pedagog Ostravské univerzity a univerzity Masarykovy v Brně, v současné době působí na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Je také významným grafickým designérem, který pořádá česko-polské workshopy a podílí se na rozvoji česko-polské spolupráce zejména mezi uměleckými vysokými školami.

Vždy usměvavý Pavel Noga často mluví o svém koníčku, jakým je spojování české a polské kultury. Jedním z jeho oblíbených plakátů je právě Blízko i daleko, který symbolizuje vzájemně blízkou, ale zároveň vzdálenou existenci Čechů a Poláků. Výstava v Karviné představovala jeho práci za posledních 15 let. Téměř všechny plakáty jsou z kulturní oblasti, jelikož Pavel Noga hodně spolupracoval se zámkem Těšín nebo městskou knihovnou v Českém Těšíně, ale také pořádal společné česko-polské projekty.

Návštěvníci výstavy mohli během komentované prohlídky zhlédnout různé zajímavé ukázky kreativity a zjistit, jak vznikly některé z jeho plakátů. Například plakát inspirovaný francouzsko-českou spoluprací a francouzskou literaturou vznikl kreativním způsobem, když se Noga pokoušel vytvořit kompozici s koulemi na petanque. Kompozici náhodou oživily jeho kočky, a tak vznikla zajímavá série s kočkami. 

Pavel Noga má také rád typografické plakáty, které jsou založené na architektuře písmen. Písmo takto využívá jako estetický prvek a kreslí si s ním, jako by to byly štětce a barvy. 

Noga se po této výstavě bude věnovat grafické úpravě knih a časopisů, která se stala jeho dalším koníčkem. Výstavu by rád uspořádal v budoucnu znovu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 25.01.2024 23:04



0 +
 

Hlavní zprávy