Historický vojenský srub v Bohumíně otevřen veřejnosti po rozsáhlé rekonstrukci

Bohumínský vojenský srub na Těšínsku, původně obsazený polskou armádou v roce 1938, prošel dramatickými změnami, včetně okupace Německem v roce 1939. Po opuštění a chátrání byl od roku 1999 rekonstruován Klubem vojenské historie Bohumín, který ho nyní zpřístupňuje veřejnosti a udržuje jako důležitou historickou památku.


V roce 1938 se území Bohumínska, které je součástí Těšínska, ocitlo pod polskou kontrolou. Polská armáda tehdy obsadila několik strategických bodů, včetně jedinečného vojenského objektu, který se později stal svědkem dramatických dějinných událostí.

Na začátku září 1939, v průběhu dramatických změn v Evropě, polské síly opustily Bohumínsko bez konfliktu. Německo rychle využilo situace a převzalo kontrolu nad celým územím, včetně zmíněného vojenského srubu. Během války a následných dekád tak objekt měnil majitele a účel, až byl po roce 1945 definitivně opuštěn.

Po letech zanedbávání a chátrání čekal objekt na svou renesanci. Od roku 1999 se o něj stará Klub vojenské historie Bohumín. Tato organizace nejenže obnovila původní vzhled a funkčnost srubu, ale zároveň ho otevřela pro veřejnost. Nadšenci a historici tak mají možnost seznámit se s bohatou historií objektu, který je živým svědectvím o bouřlivém 20. století.

Během jarních a letních měsíců, od dubna do září, je srub přístupný pro návštěvníky. Tato období jsou ideální pro prozkoumání nejen samotného vojenského objektu, ale i okolní přírody. Navíc je srub mimořádně otevřen 28. října, což je příležitost oslavit státní svátek přímo na místě, kde se psala historie.

Klub vojenské historie Bohumín pokračuje v úsilí o udržení a propagaci významného srubu. Díky jeho péči je objekt stále atraktivnější destinací pro všechny milovníky historie a památek. Každá návštěva je tak návratem k těmto dávným událostem, které formovaly podobu našeho kraje.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy