KOPERNÍK V ČESKÉM TĚŠÍNĚ – PŘÍBĚH PUTOVNÍHO OBRAZU

V dílech slavného polského malíře Jana Matejka se odráží nejen mistrovství v malbě, ale také schopnost představit historii tak, jak ji dosud možná nikdo neviděl. Jeho jedinečný pohled na svět a schopnost přenášet hluboké filozofické myšlenky do obrazů se zřetelně projevuje v jednom z jeho nejznámějších děl, "Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem". Toto dílo nejenže zachycuje klíčový historický moment, ale otevírá také prostor pro rozsáhlejší reflexi o významu vědeckých objevů v lidské historii


Kdo byl Jan Matejko?

Jan Matejko byl významný polský malíř 19. století, považovaný za jednoho z největších umělců v dějinách polského výtvarného umění. Narodil se 24. června 1838 v Krakově a zemřel 1. listopadu 1893 ve stejném městě. Jeho dílo bylo silně ovlivněno polskou historií, kulturou a literaturou.

Matejko se specializoval na historické malby a portréty, často zachycující klíčové okamžiky v polské historii. Maloval scény z významných událostí, politických bojů a životních příběhů významných postav. Jeho obrazy jsou charakterizovány vysokým stupněm detailu, dramatickým zobrazením postav a precizním zacházením s barvami. Většina těchto obrazů ale dle legendy vznikla k výročím zmíněných historických událostí, protože za ty se v dané době platilo štědře.

Mezi jeho nejznámější a nejuznávanější díla patří, mimo jiné, obrazy "Bitva u Grunwaldu", "Košický soud", "Bar Confederates" a již zmíněný "Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem". Jeho malby jsou považovány za důležitý příspěvek k upevnění polské národní identity a povzbuzení vlasteneckého cítění v době, kdy Polsko neexistovalo jako samostatný stát.

Matejko byl také profesorem na Královské akademii výtvarných umění v Krakově a měl vliv na několik generací polských umělců. Jeho odkaz přetrvává jako odkaz jednoho z významných představitelů polského romantismu a historického malířství.

Zajímavostí ale je také to, že Matejko byl napůl Čech, protože jeho otec přišel do Krakova z Roudnice u Hradce Králové, kam se přiženil do polsko-německé rodiny místního sedláře.

Obraz s nadčasovým příběhem, o kterém musíte vědět víc

Když uplynulo 400 let od úmrtí významného polského astronoma Mikuláše Koperníka, Matejko se zhostil úkolu vytvořit obraz tohoto vědce za pouhé tři měsíce. I proto mnozí, kteří již měli možnost toto dílo zhlédnout na vlastní oči, často oněměli údivem. Matejko neměl času nazbyt, a o to těžší byl fakt, že zde nebylo místo pro nedbalost, spěch nebo nedostatky – i když někteří znalci krakovskému mistrovi vyčítají drobnou chybu v poloze sedícího Koperníka, která vyvolává dojem, že portrétovaný má jen jednu nohu.

Slavnostní představení obrazu "Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem", které nadchlo obdivující veřejnost, se konalo 19. února 1873. Příběh na plátně, jak ho Matejko vytváří, není pouze zobrazením Mikolaje Koperníka, jak odvážně stoupá nad dogmatické přesvědčení své doby. Je také o výzvě k přehodnocení vlastních přesvědčení a názorů. Matejko nám skrze tento obraz umožňuje ponořit se do hluboké filozofické konverzace o smyslu lidské existence a našem postavení ve vesmíru.

Rozhovor s Bohem, jak ho zobrazil Matejko, poskytuje prostor pro interpretaci na více úrovních. Můžeme vnímat tuto konverzaci jako symbolický dialog mezi vědou a náboženstvím, kde se odvážný astronom setkává s transcendentální silou, která byla námětem jeho bádání. Tato myšlenková hloubka v obrazu nás nutí k zastavení a přemýšlení o koexistenci vědeckého objevování a duchovního hledání.

Barevné schéma obrazu, vedle své estetické role, získává také významnou symboliku. Zemité odstíny podlahy a temné barvy oblečení postavy mohou být chápány nejen jako odraz doby, ale také jako metafora zažitých předsudků, jež omezují lidské myšlení. Naopak, jasnější barvy a světlo ve vzdálenější části obrazu symbolizují nové myšlenky, odvahu vstoupit do neznáma a překonat dosavadní omezení.

"Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem" je také odkazem pro současnost. V dnešním světě, kde je vědecký pokrok neodmyslitelně spojen s etickými otázkami a filozofickými dilematy, nám tento obraz připomíná, že cesta za poznáním nespočívá jen ve fyzických objevech, ale také ve vnitřním rozhovoru o našem místě ve vesmíru.

Unikátní obraz mistra Matejka nyní v Českém Těšíne!

No a proč vám o tomto obraze vlastně vyprávíme? Protože Český Těšín se nyní může pyšnit novou dominantou! Strzelnická ulice se totiž nedávno rozzářila a zdobí ji nástěnná malba jednoho z nejslavnějších obrazů Jana Matejka s názvem “Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem“. Zařadila se tak třeba mezi Národní galerii v Londýně, Muzeum Jagellonské univerzity nebo Vídeň, kde aktuálně můžete tento obraz spatřit.

Práce na této nástěnné malbě se ujmul umělec Maciej „Kamer" Szymonowicz, který na její tvorbě pracoval venku na plošině téměř měsíc. Šlo o veřejný úkol financovaný Ministerstvem zahraničních věcí Polské republiky v soutěži „Veřejná diplomacie 2023“. Celý proces vzniku díla si můžete prohlédnout na Youtube a nyní už můžeme obdivovat konečný výsledek.


Unikátní obraz s názvem "Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem" nyní patří Muzeu Jagellonské univerzity, kde kdysi studoval i samotný Mikuláš Koperník. Za 150 let své existence ale obraz prošel mnoha místy po celém světě. Krátce po svém představení se stal významnou součástí vídeňské výstavy a nedávno byl také vystaven v renomované Britské národní galerii. Během období druhé světové války byl pečlivě skryt před nacisty v univerzitních skladech, což mu umožnilo přečkat tuto náročnou éru bez jakékoliv újmy. Proto je vřele doporučeno nejen navštívit Strzelniczou ulici v Českém Těšíně, ale také si užít krásu Matejkova originálního díla v muzeu v Krakově.

Vyrazte za uměním

"Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem" není jen obrazem, je to výzva k odvaze a myšlenkové svobodě. Jan Matejko nejen zachytil historický okamžik, ale vytvořil dílo, které nás inspiruje k tomu, abychom neustále hledali pravdu a nebojácně vstupovali do neznáma.

Tento obraz nám připomíná, že každý z nás může být „astronomem“ svého vlastního života, odhodlaným objevovat nové horizonty myšlení a překračovat hranice dogmat. V poselství tohoto uměleckého kusu nalezne každý divák inspiraci k vykročení směrem ke své vlastní pravdě.

Fotogalerie
Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.11.2023 11:50



0 +
 
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024