Kvantový počítač v Ostravě: Revoluce ve výzkumu

V Ostravě bude umístěn kvantový počítač IT4Innovations, který má posílit kapacity centra a umožní řešení složitých problémů. Projekt LUMI-Q financuje EU a další země. Tento revoluční nástroj umožňuje rychlé a efektivní výpočty.


Technologickou špičku obohatí ostravské národní superpočítačové centrum IT4Innovations. V příštím roce se bude stávající sestava výpočetní techniky rozšiřovat o kvantový počítač, který je pokládán za revoluční nástroj pro řešení problémů neřešitelných nebo velmi obtížných pro tradiční počítače. Podle mluvčí centra, Zuzany Červenkové, má tento speciální počítač vynikající schopnosti v oblasti výpočetní techniky.

Takto unikátní přístroj bude umístěn v Ostravě na základě dohody mezi Evropskou unií a konsorciem LUMI-Q, které sdružuje devět zemí. Cena zařízení by měla dosáhnout pěti milionů eur, jak potvrdila Červenková. Financování projektu LUMI-Q probíhá z prostředků Evropské unie a členských zemí konsorcia, přičemž polovině nákladů přispívá fond Společného evropského podniku pro vysoce výkonné počítání EuroHPC JU.

Nová technologie kvantového počítání přináší zásadní změnu oproti tradičním počítačům. Zatímco klasické stroje řeší úlohy postupně, kvantový počítač je schopný díky své zvláštní technologii zpracovávat množství možností současně. To je jako když několik tisíc počítačů řeší stejný problém v tomtéž okamžiku, což umožňuje dosahovat daleko rychlejších a efektivnějších výpočtů.

Branislav Jansík, ředitel superpočítačových služeb IT4Innovations, uvedl: „Díky této nové technologii můžeme dosáhnout rychlejších a přesnějších výsledků v různých aplikacích, od umělé inteligence po simulace složitých systémů.“ Instalace tohoto přelomového hardwaru v centru je strategickým úspěchem, který podle Jana Vondráka, ředitele IT4Innovations, zásadně rozšíří kapacity centra a umožní Ostravě postoupit mezi špičku evropské kvantové výpočetní infrastruktury.

Ostrava se díky tomu stane významným hráčem v oblasti kvantových technologií. Vondrák rovněž zmínil, že získání kvantového počítače navazuje na dlouhou tradici superpočítačů v Ostravě. Bylo to například v červenci 2024, kdy se centrum rozloučilo se superpočítačem Salomon, který sloužil šest let a v době svého spuštění patřil mezi čtyřicítku nejvýkonnějších počítačů na světě. Po jeho odchodu ho nahradil výkonnější superpočítač Karolina.

Superpočítač Karolina, který pokračuje v tradici Salomona, se stane partnerem novému kvantovému systému LUMI-Q. Tato kombinace klasických a kvantových výpočtů umožní vědcům a průmyslovým firmám napříč Evropou zkoumat nové algoritmy a využívat pokročilé výpočetní technologie v řadě oborů, jako je vývoj umělé inteligence či simulace složitých molekulárních struktur v oblasti farmacie.

Kvantový počítač LUMI-Q by měl být uveden do provozu do konce příštího roku, což přinese nejenom rozšíření výpočetních kapacit, ale i nové možnosti pro průzkum a aplikace nejmodernějších výpočetních technologií v širokém spektru vědních oborů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy